El Pi
Política 08/10/2022

"No em demaneu més què és El Pi": Tolo Gili reivindica un "centrisme ampli i plural"

Aquest dissabte ha tingut lloc el 6è Congrés Balear del partit regionalista, que ha reeligit Gili com a president

3 min
Tolo Gili, al centre, amb el seu equip.

Palma"No a extremismes ni populismes, El Pi està enmig, El Pi és de les Illes. Sí a aquest projecte". Així ha tancat Tolo Gili el 6è Congrés Balear del partit regionalista, que ha tingut lloc aquest dissabte a l'Hipotel Gran Platja de Palma. A l'acte, Gili ha estat reelegit president d'El Pi - Proposta per les Illes. La seva era l'única candidatura que s'hi havia presentat. L'equip es completa amb Xisca Mora i Jaume Monserrat, com a vicepresidents de la formació de Mallorca; Toni Bosch, vicepresident de Menorca, i Lucía Ribas, vicepresidenta d'Eivissa.

Durant el discurs, Gili ha demanat que deixin de demanar-li què és El Pi: "Està molt clar, què és: la casa comuna de les persones que prioritzen aquesta terra des d'un centrisme ampli i plural. Som nacionalistes, som regionalistes i som autonomistes; sobretot, som d'aquesta terra", ha pronunciat el president del partit.

En el congrés hi havia representants del Partit Nacionalista Basc (PNB) i Coalició Canària, "referents" clars dels regionalistes. Per Gili, aquest 6è Congrés no és "un més", sinó que s'hi han establert "unes bases estatutàries i polítiques més fortes que mai": "Tenim un camí que diu qui som, què som, d'on venim i cap on volem anar. Sortim a guanyar", ha dit als afiliats i companys de partit que han assistit al congrés, que s'ha fet amb el lema 'És temps de canvi'.

De fet, segons els nous estatuts, s'ha estipulat que el president del partit no podrà encapçalar la llista parlamentària d'El Pi. Així, fins que no es facin les primàries, no se sap qui dels regionalistes liderarà la cursa per assumir el Govern.

Turisme: sí

Durant el parlament, Gili ha subratllat les línies que marcaran la política dels regionalistes. Així, ha destacat que no estan a favor de les "prohibicions": "Necessitam seguretat jurídica, és important perquè la societat pugui anar cap endavant". També ha parlat sobre turisme i ha defensat la necessitat d'una "transformació del model" i de "no pervertir-ne la promoció". Ara bé, per justificar que el turisme és rellevant, ha recordat que la seva padrina sempre li deia que "abans del turisme passava fam". Per això, El Pi diu: "Sí, a la promoció turística; sí, a la desestacionalització; i sí, a diversificar, a la investigació i a la innovació".

Així mateix, Gili s'ha pronunciat a favor de garantir habitatge a tothom, però en contra de limitar el preu del lloguer. També ha dit que les Balears han de tenir polítiques fiscals pròpies, com també la gestió de ports i aeroports.

Un REB decebedor

Des de la tarima, Gili ha vist com l'auditori l'aplaudia quan s'ha demanat si hi ha REB o no hi ha REB: "Segons el Govern n'hi ha, segons els mitjans també... però jo no crec que això sigui un REB. No ens podem acontentar amb el que es va anunciar. Si això ens satisfà, diu molt del poc afecte que tenim a les Illes". Amb aquestes paraules, Gili ha donat a entendre que El Pi està decebut amb el règim que va anunciar per sorpresa la presidenta Armengol dilluns.

A més de representants del PNB i Coalició Canària, al Congrés hi han assistit Mercedes Garrido, del Partit Socialista de les Illes Balears; Margalida Durán, del Partit Popular; Jaume Alzamora, de MÉS per Mallorca; i Eva Pomar, de Ciutadans.

Tolo Gili, dret, durant un moment del congrés balear d'El Pi.
stats