Les clavegueres de l'Estat
Política 16/01/2024

"Si no em creuran, per què em fan venir?": Rajoy tornarà al Congrés per l'Operació Catalunya

L'expresident espanyol ja va negar tenir-hi cap vinculació fa dos anys

2 min
L'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, en compareixença a la comissió del cas Kitchen al Congrés

BarcelonaHi ha un nom que surt en gairebé totes les converses de l'època, però que mai s'ha pogut demostrar que hi tingui res a veure. Mariano Rajoy ha negat repetidament la seva vinculació amb les clavegueres de l'Estat en l'operació Catalunya –i en cap altra– que es va organitzar mentre ell era el president del govern espanyol. Aquest dilluns se l'ha tornat a assenyalar amb nous documents del cas –sense que cap faci referència explícita a ell–, i el sobiranisme, però també el PSOE, n'han reclamat explicacions que fan preveure que aviat serà un dels citats a la comissió d'investigació que s'ha constituït al Congrés dels Diputats. No serà la primera vegada que en dona. Ara fa poc més de dos anys, el desembre del 2021, Rajoy ja hi va comparèixer i va deixar diverses frases per a la història: "És molt fàcil dir que jo no dic la veritat. Com demostro jo que és veritat el que jo dic?"

Aquella altra comissió se circumscrivia, en teoria, només a l'operació Kitchen, però els portaveus d'ERC, Gabriel Rufián, i Junts, Josep Pagès, van aprofitar per preguntar també per la trama policial contra l'independentisme. "Coneix vostè a Villarejo?", el van interrogar en nombroses ocasions de diverses maneres. "No". "Ningú li va parlar mai de Villarejo?", insistien també diputats de la resta de forces parlamentàries. "No". "Vostè no sabia res de les activitats il·legals que es feien". "En absolut", va respondre Rajoy, fent servir els mateixos arguments que previsiblement emprarà quan torni a la cambra baixa.

Llavors va dir que bàsicament amb qui tenia contacte dins el govern espanyol era amb la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, i amb el ministre d'Hisenda i Economia, Cristóbal Montoro, restant importància als seus contactes amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, de qui fins i tot hi ha gravacions parlant en primera persona de l'Operació Catalunya. Fernández Díaz, de fet, està a punt d'anar a judici –la Fiscalia li demana 15 anys de presó– per una altra de les operacions gestionades per les clavegueres de l'Estat, el cas Kitchen d'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

Un final previsible

Rajoy va dir que no coneixia ningú de l'operació i ni tan sols tenia cap constància que hagués existit. "Vostè creu que si jo amenacés el govern d'Andorra aniria cap allà, passant per la Seu d'Urgell a saludar el bisbe, amb diversos ministres i el cap de gabinet?", va ironitzar sobre les pressions a la Banca Privada d'Andorra que li van costar una imputació de la justícia andorrana. Després va aprofitar per fer publicitat del llibre que acabava de publicar, amb un capítol especial destinat a reivindicar la presumpció d'innocència i va tancar la compareixença probablement amb la frase que millor va definir el seu paper aquell dia al Congrés: "Si no em creuran, per què em fan venir?".

stats