Política 14/05/2021

Negueruela augura una temporada "més llarga i intensa"

Segons el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, es continuaran llevant restriccions durant el juny

3 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball aquest divendres al fòrum de turisme d'Europa Press

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha participat aquest divendres al Foro Turismo que organitza l'agència Europa Press, en què també han participat hotelers, agents socials i altres representants del sector, segons han informat el Govern i Europa Press. Negueruela s'ha mostrat optimista amb la temporada que està a punt de començar i ha assenyalat que "serà més llarga i intensa" que altres. A més, el conseller ha comunicat que durant el juny es podran continuar "llevant restriccions" perquè "el ritme de vacunació ho farà possible".

El titular de Turisme ha assegurat que aquestes setmanes són "clau" perquè el sector arribi a l'estiu en les millors condicions, i ha remarcat que les Balears estan "obertes i preparades per afrontar la temporada" amb garanties de seguretat. "Oferir seguretat és el principal valor per a nosaltres", ha reiterat, a més d'insistir que les Balears també estan llestes per allargar la temporada. "Hi ha vida més enllà dels mesos estivals i l'anam a potenciar", ha dit. "Els sacrificis són una inversió i ara és el moment de recollir els fruits de la inversió col·lectiva tan important que hem fet", ha afegit, a més de mostrar-se convençut que les Illes assoliran un volum de vacunació raonable, el qual permetrà que l'arribada de turistes no desequilibri la situació epidemiològica. Negueruela ha explicat que el Govern treballa amb l'executiu espanyol en la reobertura de la mobilitat de manera homogènia dins de la Unió Europea i en la implantació d'eines comunes com el certificat sanitari, així com en la reactivació de l'activitat turística de manera segura, d'acord amb els governs dels mercats emissors.

El conseller ha destacat que les Balears són la comunitat autònoma amb una incidència acumulada a 14 dies més baixa, només per darrere del País Valencià, amb menys de 55 casos per cada 100.000 habitants i a la baixa –la incidència a set dies està per sota els 20 casos per cada 100.000 habitants. "Aquesta incidència ens permet estar oberts i comercialitzar el nostre producte", ha comentat Negueruela, a més de destacar la importància del paquet de seguretat que el Govern ha posat a disposició dels principals mercats.

D'altra banda, el conseller ha considerat que la situació actual és una oportunitat per diversificar l'economia que, malgrat que depèn del turisme, pot aprofitar els fons europeus per millorar el model. "Per a nosaltres, el turisme és ara mateix el nostre motor del present, i ho continuarà sent en el futur. El que hem d'afegir a aquest motor són més peces, per tenir un model econòmic més sòlid i sostenible", ha defensat. Negueruela també ha apostat per un model que impliqui una millora en la competitivitat turística "a través de la circularitat i la sostenibilitat".

Espanya no és Madrid

D'altra banda, el conseller ha assenyalat que és "important" per a la projecció exterior traslladar que "Espanya és un conjunt de territoris", i no només la Comunitat de Madrid, en què la incidència acumulada "trastoca la mitjana" de l'Estat. Malgrat que ha reconegut que hi ha altres comunitats amb incidències altes, però també ha remarcat que "la utilització de la marca Espanya des de Madrid perjudica" si aquesta comunitat està malament. "Ningú no s'ha d'apropiar del que és Espanya", ha dit. En aquest sentit, Negueruela ha mencionat les imatges de dissabte passat a Madrid, les quals "varen fer la volta al món". "El que no pot ser és alimentar una idea i després condemnar-la", ha explicat, a més d'afegir que "s'ha d'intentar frenar" les ganes de relaxació de la població "pel bé comú".

Així mateix ha considerat important que el Regne Unit tingui en compte el caràcter regional de l'estat espanyol perquè les Illes "s'obrin amb independència del que passa a la Península". Negueruela ha destacat que s'espera una resposta "aviat". "És una decisió que depèn del Regne Unit i de l'esforç diplomàtic", ja que el país britànic "té la informació" i coneix la incidència acumulada de les Balears i el que "són capaces de fer".

Estabilitat al Pacte

Quant a la salut del Pacte de Govern a les Illes, Negueruela ha defensat la seva fortalesa i ha assegurat que no hi ha "cap risc" que pugui afectar l'estabilitat de la coalició de PSIB, MÉS per Mallorca i Podem, a més de remarcar que "no hi ha alternativa" a aquest executiu. El conseller ha subratllat "la manera tranquil·la de governar" de Francina Armengol, "sense estridències ni grans titulars". Així i tot, el titular de Turisme ha reconegut que sempre hi ha "discussions", encara que ha dit que "els mitjans també les han de saber recollir". "La línia de govern és clara, està pactada amb uns acords que s'estan complint i és estable", ha incidit.

stats