Consell de Govern
Política 12/09/2022

Negueruela dona per tancada la crisi del Consell i nega que es pugui estendre al Govern

El portaveu del Govern afirma que "no hi ha cap diferència ni discrepància" amb Podem per exigir la tarifa plana de deu euros en el transport públic balear

2 min
El portaveu del Govern, Iago Negueruela

PalmaDesprés de setmanes d'estira-i-arronses entre els socis del Pacte del Consell de Mallorca, on també estaven implicats el Govern i Cort per les respectives partides de doblers que havien d'aportar al Reial Mallorca a causa del patrocini, el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, ha donat per tancada la crisi. "És una situació que ha acabat amb un acord, és normal que hi hagi discrepàncies entre els socis, també ho hem viscut en el Govern, però s'ha de resoldre amb un acord", ha afirmat en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

El mateix coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ja va afirmar després de l'assemblea del partit del passat dijous que la crisi entre els tres partits de la institució insular se circumscrivia exclusivament en el Consell. El PSOE va cedir a les exigències de MÉS, i es votarà de manera separada el patrocini a les societats anònimes esportives, d'una banda, i als clubs no professionals i l'esport base, de l'altra, perquè els ecosobiranistes es posicionin en contra en el primer cas.

Així i tot, Unides Podem va aconseguir treure un altre acord en la negociació amb el PSOE: a partir de l'1 de gener, les Balears seran la primera comunitat autònoma amb una tarifa plana –de deu euros mensuals– de tot el seu transport públic –tren, metro i bus. És una mesura que implica directament al Govern, que té les competències d'aquesta àrea a Mallorca, mentre que a les altres illes forma part dels consells insulars.

En aquest sentit, Negueruela ha explicat que "qualsevol petició d'un partit s'ha d'estudiar en positiu, i s'emmarcarà dins dels acords per donar resposta a la inflació". Pel fet que Podem condicionàs el seu vot a favor del patrocini a aquesta mesura, el portaveu del Govern ha explicat que "no hi ha cap discrepància ni cap problema amb la formació, s'intentarà arribar a bon port".

D'aquesta manera, la formació morada ha aconseguit abanderar-se una mesura pel transport públic –que és també una de les insígnies de MÉS– després de setmanes en què semblava que la disputa del Consell era només entre els socialistes i els ecosobiranistes, i també després que els acords aconseguits per MÉS s'hagin circumscrit a la qüestió del patrocini.

Cal recordar que el patrocini al Reial Mallorca no tindrà a veure amb promoció turística, que era la temàtica per la qual el Govern i Cort havien de destinar també una partida de doblers. En aquest sentit, Negueruela ha assenyalat que per ara no és un tema que el Consell de Govern hagi tractat, i que "hi ha distints mecanismes per fer complir els acords".

stats