Dimissió
Política 01/03/2024

Negueruela demana que Prohens dimiteixi si la reclamació per les mascaretes ha caducat

Així s'ha expressat el portaveu en la roda de premsa posterior a l'acte institucional del Dia de les Illes Balears

ARA Balears
2 min
El portaveu del PSIB, Iago Negueruela

PalmaEl portaveu del grup parlamentari socialista, Iago Negueruela, ha demanat aquest divendres la dimissió de la presidenta del Govern, Marga Prohens, si la reclamació de devolució de 2,6 milions d'euros a l'empresa ara investigada per l'Audiència Nacional que va subministrar mascaretes al Govern ha caducat, segons recull el sumari. "El que hem sabut és que la trama es posa en contacte amb Tellado i amb les Balears, diuen que està tot arreglat i Prohens no ha dit què significa que una persona a una gravació digui que tot està arreglat", ha dit Negueruela en declaracions als mitjans en el Parlament, després de l'acte institucional del Dia de les Illes Balears.

Segons Negueruela, la petició d'explicacions del PP a la presidenta del Govern i actual presidenta del Congrés, Francina Armengol, per la compra de les mascaretes per 3,7 milions efectuada el 2020 és "una ofensiva del PP per tapar el que s'està veient en el sumari". Negueruela ha defensat que el Govern d'Armengol "va reclamar a una empresa i va deixar l'expedient al següent govern", pel que, si finalment l'expedient ha caducat, "qui ha de dimitir és Prohens que està mentint per tapar el que ha succeït".

El portaveu ha exigit saber "qui ha xerrat amb la trama del PP i per què han caducat l'expedient" i han incidit en el fet que el sumari recull que els membres de l'empresa Societat de Gestió insulten els membres de l'anterior Govern per haver iniciat l'expedient de reclamació, "i diuen que amb aquest expedient es va arreglar". Sobre el que recull el sumari pel que fa al Govern que presidia Armengol, es va certificar l'agost de 2020 que l'empresa del cas Koldo va dur a terme "de manera satisfactòria" el subministrament de mascaretes contractat per 3,7 milions d'euros, encara que, tres anys més tard, n'acabà reclamant la devolució de 2,6 milions. Negueruela ha explicat que les mascaretes "es varen enviar a analitzar i es va verificar que eren utilitzables", però "això no impedeix que no se'n pogués exigir la diferència", ja que no es podien utilitzar com a FFP2.

Segons Negueruela, "si no s'usen com FFP2 i, per tant, no es poden emprar, es guarden com a estoc. Així, el que afirma el PP no és cert". I sobre el contracte "no hi ha cap dubte", i va ser avalat per la Intervenció de la comunitat. En relació amb el fet que se sol·licitàs l'abonament del contracte amb càrrec a fons europeus, Negueruela ha assegurat quan es van obrir els fons Federa a la compra de material sanitari "s'hi va ficar absolutament tot", però fins al 2025 "es pot certificar i descertificar qualsevol quantitat quan resolgui el procediment sencer i es vegi si hi ha devolució de la quantitat o no en el procediment contenciós".

stats