Protesta contra l'amnistia

Què se n'ha fet dels detinguts a les manifestacions de Ferraz?

Almenys una cinquantena de persones podrien acabar jutjades pels aldarulls, però no n'hi ha cap en presó preventiva

2 min
El ninot de Pedro Sánchez.

MadridJa fa dos mesos que van començar les protestes diàries de la ultradreta contra la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid. Encara que les últimes setmanes han anat perdent força, el fet que la nit de Cap d'Any els concentrats pengessin d'un fanal un ninot que representava Pedro Sánchez i l'estomaquessin com si fos una pinyata, les ha tornat a situar en el centre de l'agenda mediàtica. Els socialistes ja han anunciat que preparen accions legals contra aquest "acte violent", que veuen com un possible delicte d'odi. De moment, està previst que el convocant de la protesta del 31 de desembre declari aquest dimecres al matí a la Policia Nacional, segons han informat fonts policials a l'ARA.

Ara bé, des del 3 de novembre la llista d'incidents relacionats amb Ferraz afecta moltes més persones, algunes de les quals podrien acabar anant a judici. Segons dades facilitades per la Delegació del govern espanyol a Madrid, des d'aleshores les forces de seguretat han detingut 84 persones. D'aquestes, 26 tenien antecedents previs. Alguns dels detinguts també són menors d'edat i la majoria són homes. La nit amb més detencions va ser la del 9 de novembre, quan la protesta va assolir la xifra rècord de 8.000 assistents i va acabar amb aldarulls i càrregues policials. Van ser 24 els detinguts en una sola nit. A mesura que la protesta ha deixat de derivar en aldarulls, les detencions més sonades les ha fet la brigada d'informació de la Policia Nacional, amb posterioritat al moment dels fets.

Una d'elles va ser la del líder de Democracia Nacional, Pablo Lucini, que va ser arrestat juntament amb tres persones més el 23 de novembre. Tots quatre van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb mesures cautelars: Lucini amb una ordre d'allunyament de 50 metres de Ferraz i un segon dels detinguts, de 200 metres. Fonts de la Fiscalia expliquen a l'ARA que almenys 49 persones majors d'edat han passat a disposició judicial a partir del 13 de novembre.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Madrid confirmen que als jutjats d'instrucció de la plaça de Castilla ja són desenes els procediments oberts contra manifestants de Ferraz i expliquen que tots els que han passat a disposició judicial han quedat en llibertat. Les mateixes fonts afirmen que és probable que molts acabin anant a judici i que s'acabin produint en cascada d'aquí a un o dos anys. Segons les mateixes fonts del ministeri públic, se'ls atribueixen delictes de desordres públics, desobediència o atemptat contra l'autoritat, tots amb més o menys penes de presó i multes associades.

Picabaralla PSOE-PP

L'episodi del ninot penjat de Pedro Sánchez ha generat un nou episodi de tensió entre el PSOE i el PP. En diverses entrevistes, el portaveu socialista al Congrés, Patxi López, ha pressionat aquest dimarts els populars perquè condemnessin els fets i marquessin distàncies amb Vox. Fonts del PP hi han reaccionat expressant rebuig a "tot el que no entri dins els límits del respecte", però alhora han acusat el PSOE de tenir una doble vara de mesurar quan episodis d'aquesta mena afecten el PP, i han aprofitat l'avinentesa per criticar que els socialistes s'hagin obert a modificar els delictes d'injúries a la Corona i d'ultratge als símbols de l'Estat a petició de Sumar i els independentistes.

stats