Política 11/12/2015

Els Mossos arresten a Barcelona un presumpte terrorista d'Al Qaida del Magrib Islàmic buscat pels EUA

El detingut hauria col·laborat amb un complot per matar un caricaturista de Mahoma suec

Enric Borràs
3 min
Jordi Jané, conseller d'Interior, fent balanç de la revetlla de Sant Joan / Rafa Garrido ACN

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut un presumpte terrorista jihadista que tenia una ordre internacional de cerca i captura dictada per la Interpol dels EUA, que duia anys buscant-lo per col·laborar amb Al Qaida del Magrib Islàmic, ha explicat aquest migdia el conseller d'Interior, Jordi Jané. Ho ha dit en una roda de premsa urgent tot i que la detenció es va fer ahir a la tarda a l'avinguda Meridiana de Barcelona, i l'home, Ali Charaf Damage, ha passat avui a disposició de l'Audiència Nacional espanyola, que ja n'ha decretat la presó provisional, pendent de l'extradició reclamada pels Estats Units.

Els Estats Units el buscaven pels delictes de conspiració per prover de material un grup terrorista i per usurpació d'estat civil –per facilitar material per fer documentació falsa–, que podrien sumar 45 anys de condemna. L'ordre de detenció internacional es va dictar el juliol del 2011, i fins ara no s'havia aconseguit atrapar-lo. Segons la investigació feta als EUA, entre el gener del 2009 i el març del 2010, va fer de reclutador en aquell país i també va començar a bastir-hi una organització terrorista amb cinc cèl·lules: una que s'encarregava de la logística, una altra de la informació, una altra de reclutament, una de dedicada al finançament i una de comando operatiu, que havia d'enviar els reclutats a camps d'entrenament. Segons el conseller, les autoritats nord-americanes van arribar a aquestes conclusions interceptant-li una sèrie de correus electrònics.

Jané no ho ha explicat -ha insistit que la investigació no la duien els Mossos, que tan sols s'han encarregat de trobar-lo i detenir-lo- però Charaf va estar a la presó fins al mes de maig a Irlanda, quan va quedar en llibertat després que se'n rebutgés la petició d'extradició dels EUA. Això sí, Jané ha explicat que el detingut tenia doble nacionalitat, irlandesa i algeriana. Segons el diari irlandès 'Independent', Ali Charaf Damage el van arrestar el març de 2010 en relació amb un complot per assassinar Lars Vilks, autor suec d'unes caricatures de Mahoma de l'any 2007. Després es van anar afegint càrrecs en contra seu per altres assumptes i va passar gairebé cinc anys entre reixes, fins al maig passat.

'The Irish Times' explica que, segons la investigació, Charaf -que a internet es feia dir 'Black Flag'- va conspirar amb com a mínim dues converses a l'Islam dels Estats Units per muntar l'organització terrorista. També hauria col·laborat en un intent per fer arribar a un presumpte membre d'Al Qaida al Pakistan un passaport nord-americà robat.

Segons l''Independent', el jutge va denegar l'extradició perquè va considerar que hi havia prou indicis per creure que, si es duia a terme, Charaf seria en "risc real" de patir "un tracte inhumà i degradant" als Estats Units. A la presó de Florence, a Colorado, on tenien previst enviar-lo les autoritats nord-americanes, els acusats de terrorisme es poden mantenir en cel·les d'aïllament 22 hores al dia. Paradoxalment Charaf havia denunciat la presó irlandesa de Corck per tracte inhumà, perquè els companys de cel·la apujaven el volum del televisor quan havia de resar i hi havia fotografies de dones nues penjades a les parets.

Els Mossos d'Esquadra van rebre l'avís fa pocs dies que Charaf era a Barcelona, i la brigada d'informació ha aconseguit trobar-lo i rastrejar-lo, perquè segons ha dit Jané, canviava d'allotjament molt sovint. La col·laboració ciutadana, a través d'una trucada al 112, hauria estat clau per trobar Charaf, segons ha pogut saber aquest diari. Tot i això, als Mossos no els consta que planifiqués cap activitat a Barcelona. Segons el conseller, que ha fet la roda de premsa acompanyat del director general de la Policia, Albert Batlle, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha estat una detenció "important" i ha felicitat els Mossos per la feina feta.

stats