Mónica Oltra, al PP: "Si hi ha madrilenyofòbia és la que exerceix el seu propi govern"

El Consell acusa l'executiu d'Ayuso de "preferir cuidar els empresaris que volen evadir impostos que a la seva gent"

Daniel Martín
2 min
La vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Mónica Oltra, en la conferència de premsa posterior al ple del Consell

ValènciaLa vicepresidenta i portaveu de l'executiu valencià, Mónica Oltra, ha afirmat aquest divendres que si existeix "madrilenyofòbia" a l'Estat és la que exerceix el "propi govern" de la Comunitat de Madrid, presidit per Isabel Díaz Ayuso, "que prefereix cuidar abans els empresaris que s'instal·len allí per evadir impostos que a la seva gent". Oltra ha fet aquestes declaracions en l'habitual conferència de premsa posterior al ple del Consell i en resposta a les acusacions fetes per part de dirigents del Partit Popular en contra dels governs valencià i espanyol; entre les quals la del portaveu de l'executiu madrileny, Enrique Ossorio, que aquest dijous va manifestar que els dos executius volen castigar Madrid per compensar les seves "males gestions". "Estem disposats a explicar-los com es fan aquestes coses, però no es poden dissimular els errors dient que és perquè som capital o perquè fem dúmping fiscal i som insolidaris", va afirmar Ossorio.

Tot i les crítiques, Oltra ha refermat l'argumentari del govern valencià i ha insistit que és l'executiu del PP de la Comunitat de Madrid "el que empobreix la resta d'Espanya" i que, a més, "això té un reflex en inversions socials, sanitat i educació" al propi territori. La portaveu del govern valencià també ha defensat que existeix un debat sobre el model d'Estat en el qual cal posicionar-se. "O s'aposta per un projecte comú equitatiu i fiscal i financerament just o es continua amb un estat on hi ha un forat negre al mig d'Espanya que empobreix la resta", ha afirmat.

Per a la vicepresidenta del Consell, la valenciana i la madrilenya són dues fórmules "contraposades: mentre que la Comunitat de Madrid va perdre 6.000 persones en el sistema de dependència, la Comunitat Valenciana en va guanyar 15.000, i això qui ho pateix és la població que viu allí". La dirigent de Compromís també ha recordat com durant la primera part de la pandèmia "els infants madrilenys van rebre menjar ràpid [com pizzes]" i gens saludable mentre que els nens valencians amb beca escolar van disposar de "vals per anar a comprar els aliments que van considerar oportuns".

La fermesa mostrada pel Consell es contraposa amb la rectificació feta aquest divendres per l'executiu espanyol, que mitjançant la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha desautoritzat el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, que ahir va veure amb bons ulls estudiar la possibilitat de crear un impost per a les rendes de la Comunitat de Madrid que limitin l'efecte capitalitat. "Em semblaria contraproduent que un govern treballés en aquesta direcció", ha continuat Montero, després de subratllar que l'executiu estatal "no farà mai política que enfronti els territoris".

stats