La Moncloa endureix el to contra l'independentisme després de les eleccions madrilenyes

Calvo compara Ayuso amb els líders polítics catalans i diu que el PP va "consentir" les seves "grans proclames"

ARA
3 min
En segon pla, Pedro Sánchez i Carmen Calvo conversant als seus escons mentre Pablo Iglesias es dirigia a la tribuna d’oradors del Congrés , en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes eleccions madrilenyes van tornar a brindar la presidència de la Comunitat a Isabel Díaz Ayuso, doblant els escons i elevant-la a figura nacional, van precipitar la marxa de Pablo Iglesias de la vida política i van confirmar que el projecte de Cs, lluny d'aixecar-se, s'enfonsa més a cada cita electoral. Però, a l'hora de la veritat, moltes de les conseqüències que puguin derivar del 4-M encara estan per veure. I una és com el PSOE, debilitat al perdre el lideratge de l'esquerra i quedar-se lluny de governar, reaccionarà i si canviarà la seva posició respecte a l'independentisme. Encara faltaran unes setmanes perquè això es comprovi amb fets –es veurà, per exemple, quan arribi sobre la taula de la Moncloa la carpeta dels indults– però aquest dijous ja s'ha demostrat amb les paraules que els socialistes han apujat el to contra els partits independentistes. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha comparat l'independentisme amb Ayuso, ha acusat el PP de "consentir" els líders catalans quan va governar i ha advertit que a la Moncloa no li tremolarà el pols per anar al Tribunal Constitucional.

En una entrevista a Onda Cero, Calvo ha recordat les paraules d'Ayuso dient que no acceptaria "ingerències de la Moncloa", per després respondre: "Jo pensava que aquesta frase era de Torra o Puigdemont". En aquesta línia, ha dit que si tals afirmacions les hagués fet Pere Aragonès haurien creat més rebombori. Calvo, però, encara ha anat més enllà i ha rebatut Ayuso amb una referència velada, també, als líders independentistes: "Que no pensi que a Madrid hi ha un conflicte polític". Definir la situació catalana com un "conflicte polític" va ser, de fet, un dels primers indicadors de desescalada quan el PSOE va arribar a la Moncloa. Tot i això, aquest dijous Calvo no ha optat pel desgel, sinó que ha assegurat que el govern espanyol ha marcat de manera inequívoca el que pensa de les "posicions independentistes". "Ho hem deixat sempre clar quan ha calgut anar al TC a posar les coses al seu lloc", ha afirmat, per després concloure que "les grans proclames independentistes" van tenir lloc sota el mandat del PP perquè les va "consentir".

Culpa la pandèmia de la derrota electoral

Tot i admetre que el PSOE ha de "reflexionar" sobre els resultats a Madrid –"és difícil comprendre com se'ns desploma tant electorat i és evident que donar una volta al debat general de les coses sempre està bé"–, Calvo els ha atribuït principalment a la fatiga de la pandèmia. "No és el mateix votar en pandèmia que sense pandèmia, perquè altera molt l'estat d'ànim", ha assegurat. En aquest sentit, ha remarcat que el PSC va obtenir millors resultats el 14-F "perquè a Catalunya no es debatia contra la pandèmia, sinó l'afartament contra l'independentisme".

Els resultats del 4-M, però, també poden tenir conseqüències en la política estatal. El PP, després de la victòria, es veu amb força per plantar cara a Pedro Sánchez, i aquest dijous el president dels populars, Pablo Casado, ha demanat celebrar un debat sobre l'estat de la nació. Un fet al qual Calvo ha restat transcendència: ha dit que es produirà "quan correspongui". Ha recordat que les compareixences que Sánchez va fer "cada 15 dies" durant l'inici de la pandèmia ja són "com debats de l'estat de la nació" i si es compara amb altres Parlaments "el govern ha rendit comptes contínuament".

Encara que ha sigut molt dura amb Ayuso –ha dit que té un "missatge molt de dretes que no és el que hem sentit a Rajoy, a Soraya Sáenz de Santamaría o a Feijóo"–, Calvo també ha utilitzat la figura de la presidenta madrilenya per intentar desgastar Casado. "Jo veig en Ayuso una líder que clarament s'ha quedat amb el lideratge del PP", ha dit per desvirtuar l'actual president.

stats