La Moncloa avisa que revisarà la legalitat del fons del Govern de Catalunya per pagar les fiances del Tribunal de Comptes

La Moncloa afirma que està estudiant la mesura i demana celeritat a la investigació del Tribunal de Comptes

2 min
La portaveu Maria Jesús Montero.

Madrid / BarcelonaLa Moncloa evita mullar-se de moment sobre el fons del Govern de Catalunya per pagar les fiances del Tribunal de Comptes en la causa per responsabilitat comptable contra l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha subratllat que l'executiu s'esperarà a conèixer els detalls de l'acord més enllà dels titulars per "fer-ne una consideració". Ara bé, ha avisat que "el govern d'Espanya vetlla per la legalitat existent a Catalunya" i que "totes les normes [autonòmiques] passen pel filtre de la legalitat".

La resposta arriba després que el líder del PP, Pablo Casado, ja hagi advertit que recorrerà el fons i reclamarà que s'inhabiliti els membres del Govern que l'avalin. Casado atia així la judicialització contra la política catalana en un moment en què la Moncloa vol recuperar el diàleg a través de la política. La ministra portaveu ha dit que l'important és que "la investigació al Tribunal de Comptes acabi com més aviat millor" –fins ara la Moncloa no havia demanat celeritat a l'ens fiscalitzador– i ha insistit, això sí, que les persones afectades podran recórrer tant al Suprem primer com després al Tribunal Constitucional.

El mateix president espanyol va qüestionar la setmana passada el rol del Tribunal de Comptes, cosa que va portar l'ens a emetre una nota queixant-se de qui qüestionava la seva independència. Però Montero aquest dimarts ha insistit que respecta la decisió del tribunal, tot i que ha puntualitzat que no representa el Poder Judicial i que per això la decisió és recurrible als tribunals com a tal.

Casado reclama una resposta immediata

"No correspon al govern jutjar", ha assenyalat sense mullar-se sobre si realment es va cometre malversació o responsabilitat comptable –aquesta última és la que decidirà el Tribunal de Comptes–. Per al PP, en canvi, la malversació està clara, cosa que crea dubtes sobre el que realment està en joc en la causa. Casado ha reclamat a Pedro Sánchez que digui "immediatament" si permetrà la creació del fons perquè opina que s'està produint una "malversació d'una altra malversació que ja es va fer". A més, considera que és prevaricació perquè "hi ha funcionaris i polítics que estan prenent resolucions que saben que són injustes".

Des de Catalunya, el PSC ha sigut prudent i, abans de conèixer la proposta del Govern, la seva portaveu al Parlament, Alícia Romero, ha demanat a l'executiu català que qualsevol solució s'havia de moure dins la "legalitat". En la mateixa línia s'han expressat els comuns, que volen primer estudiar la proposta abans de pronunciar-se, però confien que sigui "jurídicament sòlida". La CUP, en canvi, ha avalat "qualsevol fórmula" del Govern que serveixi per "estar al costat de les persones represaliades", però ha exigit a l'executiu català que no hi hagi "represaliats de primera i de segona", en referència als manifestants contra els quals la Generalitat exerceix l'acusació particular.

Ciutadans, per la seva banda, ha avisat que no descarta portar als tribunals la Generalitat si acaba pagant la fiança del Tribunal de Comptes, perquè, segons ha dit el seu portaveu al Parlament, Nacho Martín, estaria incorrent en els delictes d'encobriment i prevaricació.

stats