Política 10/02/2021

Miquel Mir explicarà al Parlament què ha fet el Govern per evitar vessaments a la badia de Palma

La Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial ha aprovat per unanimitat la petició presentada per Vox

Ara Balears
2 min
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, en un ple del Parlament.

El Parlament ha aprovat aquest dimecres una petició de compareixença del conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, perquè expliqui les actuacions que s'han fet per minvar l'impacte dels vessaments de les depuradores d'Emaya a la badia de Palma, segons ha informat l'agència Efe. La Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial ha aprovat per unanimitat la petició presentada pel grup parlamentari de Vox perquè Mir expliqui les mesures duites a terme "arran dels informes del Seprona de la Guàrdia Civil". Cal tenir present que un informe de la Guàrdia Civil diu que l'Executiu balear s'ha negat a sancionar Emaya malgrat no tenir cap autorització des del 1989 per abocar aigües residuals a la badia de Palma, segons va avançar la Gaceta Náutica.

Segons Emaya, entre el 2003 i el 2014 es varen produir més de 1.000 vessaments d'aigües sense depurar, que coincideixen amb les batlies de Joan Fageda i Catalina Cirer, del Partit Popular, i d'Aina Calvo, del PSIB. A més, entre el 2014 i el 2018 es varen registrar 220 abocaments a la badia que corresponen a les batlies de Mateu Isern (PP), José Hila (PSIB) i Antoni Noguera (MÉS). La Direcció General d'Ordenació del Territori va explicar que no va posar cap multa a Emaya per evitar "enfrontaments entre administracions" i perquè col·labora amb l'empresa per donar solucions al problema.

D'altra banda, la comissió ha aprovat instar el govern espanyol perquè declari reserva marina d'interès pesquer l'àrea entre les Puntes i el Morro d'en Llobera, a la costa de la serra de Tramuntana. Només hi ha votat en contra Vox. La iniciativa ha estat proposada per MÉS per Mallorca i reclama que l'Estat estableixi "els mecanismes de coordinació necessaris" amb el Govern balear per la gestió de la reserva i que doni mitjans per vigilar la zona protegida. La proposta ha tirat endavant amb nou vots a favor, un en contra de Vox i les abstencions de PP i Ciutadans.

stats