Política 16/11/2021

La ministra de Transports responsabilitza el Govern de tirar endavant el tren de Llevant

Raquel Sánchez no concreta si l'executiu espanyol considera fer cap inversió en aquesta infraestructura

2 min
Interior d'un dels trens de Serveis Ferroviaris de Mallorca.

PalmaLa ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha deixat clar que a hores d'ara el govern espanyol no es planteja invertir perquè el tren de Llevant sigui una realitat. Sánchez ha respost una pregunta del senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, durant la sessió de control a l'executiu de la Cambra Alta. "Reprendran les obres? Compliran amb el Llevant de Mallorca? Les finançaran abans que acabi la legislatura?", ha demanat Vidal.

"Correspon al Govern establir les prioritats d'inversió per als pròxims anys", ha respost la ministra, que no ha concretat res respecte de la participació del govern espanyol en aquesta infraestructura. "Estic disposada a preveure aquesta inversió quan tingui el finançament possible i la maduresa tècnica necessària", ha afegit.

Vidal ha recordat a la ministra que Pedro Sánchez "va adquirir el compromís de finançar un gran conveni ferroviari amb les Illes Balears" i que els acords de Bellver "preveuen aquesta infraestructura". "De la seva resposta deduesc que el compromís amb el tren de Llevant dels meus companys de Pacte no és tan fort com el de MÉS per Mallorca. Ministra, ho complirà aquesta legislatura?", hi ha insistit Vidal.

Cal tenir present que encara no fa un any que el llavors conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, es va comprometre a reactivar aquest projecte. "El tren de Llevant és una prioritat del Govern", va assegurar Pons l'1 de desembre del 2020, quan es va reunir amb els batles d'Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç i Son Servera. De fet, fins i tot va arribar a anunciar que es plantejava la possibilitat que el tren arribàs fins a Cala Millor. En aquella trobada, Pons també va remarcar que l'Executiu no tenia recursos propis per enllestir el projecte i que l'hauria de finançar amb doblers del govern espanyol o dels fons europeus.

Des de llavors, no s'ha fet cap passa concreta per tirar endavant aquest projecte. De fet, MÉS per Mallorca va presentar el juny una proposició no de llei perquè els pressupostos de l'Estat per al 2022 incloguessin el finançament necessari, una petició que no s'ha satisfet als comptes de l'executiu de Sánchez per a l'any que ve.

stats