Exèrcit

Els militars volen cobrar més aprofitant l’augment en Defensa

Sánchez ha premiat l’exèrcit i els policies tot i ser-li hostils

2 min
El president Pedro Sánchez conversant amb militars espanyols en una visita al març a una base de Letònia.

MadridL’avançament de 1.000 milions d’euros per al ministeri de Defensa anunciat la setmana passada ha donat ales a les associacions de militars per reclamar al govern espanyol que una part repercuteixi en el seu sou. L’exèrcit manté una reivindicació per millorar les seves condicions, com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, que reclamen l’equiparació salarial amb els Mossos d’Esquadra, l’Ertzaintza i les policies locals. El PSOE, que no és un partit gaire estimat a les urnes per policies i militars, ha procurat millores per a aquests funcionaris des que va arribar al govern. Amb tot, consideren que és insuficient i que no n’hi ha prou amb lloances públiques si no s’omple la butxaca.

Intenció de vot de militars i policies
Segons dades agregades del CIS (juliol 2021 - juny 2022)

30,9%

15,7%

8,2%

7,1%

2,9%

30,9%

15,7%

8,2%

7,1%

2,9%

30,9%

15,7%

8,2%

7,1%

2,9%

“Tenint un pressupost més ampli, cal que es prioritzin unes retribucions dignes”, sosté Jorge Bravo, de l’Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME), que aglutina militars dels tres exèrcits i de diferents categories. El sou d’un soldat permanent de categoria C1, la més baixa, és d’uns 1.290 euros bruts al mes, sense tenir en compte complements no fixes de productivitat ni els triennis. Precisament, ara el consell de personal, que integra les associacions i el ministeri, ha d’elaborar un informe on actualitzarà les retribucions, però caldrà veure el marge de la ministra per apujar els sous.

La pujada de Bono

Tot i estar d’acord que cal millorar les condicions, necessita el vistiplau d’Hisenda. A l’inici del mandat va fer canvis sobre les vacances, permisos i horaris que van ser ben rebuts, però ara li demanen un pas més. Aquest portaveu de l’AUME recorda que l’anterior pujada de sou, d’un 25%, va ser en l’època que José Bono era ministre, fa 17 anys.

Policies i guàrdies civils, per la seva banda, reclamen completar l’acord del 2018 amb el govern del PP. Els sindicats valoren que el PSOE assumís el pacte i apliqués els augments salarials corresponents. L’equip de Fernando Grande-Marlaska subratlla que els sous s’han incrementat un 20%, però les associacions apunten que una part correspon a l’augment general dels funcionaris i que l’equiparació real no s’ha assolit. Calculen que els Mossos cobren uns 7.000 euros anuals més. “Portem 30 anys amb això. Ni PSOE ni PP han complert,” es queixa el president de Jusapol, Miguel Ángel Gómez.

1.
20% d'augment de sou a Guàrdia Civil i CNP
Agents de la Policia Nacional en una imatge d'arxiu

El sou dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil ha pujat un 20% de mitjana des que Fernando Grande-Marlaska va arribar al ministeri de l’Interior, i s’ha complert així parcialment el pacte firmat amb el govern del PP.

2.
11.000 places creades en quatre anys
Agents de la Guàrdia Civil

El ministeri també presumeix d’haver creat més d’11.000 places a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional des que el PSOE va arribar al govern, i que ha revertit pràcticament les 13.000 que es van destruir durant el mandat del PP.

3.
70 euros d’augment de sou a militars
La ministra de Defensa, Margarita Robles, visitant militars espanyols.

Margarita Robles va apujar l’any passat entre 40 i 100 euros mensuals el sou dels militars de menys rang. Una xifra que els sindicats veuen insuficient. Ara volen treure rèdit de l’augment del pressupost en Defensa.

stats