Política 29/07/2019

Els 387 militants d'Esquerra Unida decidiran a partir d'avui si trenquen amb Podem

L'assemblea de dissabte es va mostrar partidària d'acceptar l'oferta per tenir un càrrec al Govern, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma

Carles Tudurí
2 min
Els responsables del partit durant l'assemblea de dissabte a Palma

PalmaEls 387 afiliats d'Esquerra Unida a Illes Balears estan convocats a partir d'aquest dilluns a una consulta per decidir si el partit s'ha de mantenir dins la coalició que forma amb Podem o ha de trencar arran de les discrepàncies que han sorgit aquests darrers mesos a l'hora d'afrontar les darreres eleccions i formar el nou Govern de les Illes.

Segons ha explicat el coordinador de la formació, Juanjo Martínez, la consulta temàtica s'ha obert a les 00 h d'aquest dilluns i es tancarà a mitjanit de dimarts. El dimecres els militants podran votar de manera presencial a Palma, Maó, Eivissa i Magaluf, on l'entitat disposa de locals. Atès que no s'ha confirmat l'horari exacte, el més probable és que la consulta sigui de 16 a 20 h.

La pregunta que s'ha plantejat a la militància és: "Estàs d'acord que Esquerra Unida accepti l'oferta de Podem i entri a formar part dels governs de la CAIB, el Consell Insular i l'Ajuntament de Palma?". La pregunta va acompanyada de l'oferta de Podem i del reglament de la consulta.

La proposta de Podem consisteix a designar el director general de Consum del Govern, el director general de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca i un assistent del grup municipal de l'Ajuntament de Palma. Durant l'assemblea de dissabte, els quasi 90 militants que hi varen assistir es varen mostrar favorables a aprovar l'acord, però s'ha fet extensa la decisió a tota la militància.

"En el cas de decisions importants com aquesta, està previst que es faci una consulta, ja que tot i que a l'assemblea hi va assistir molta gent, no hi havia una representació suficient de les altres illes", destaca Martínez.

En la convocatòria de la consulta s'explica als militants la decisió que es va prendre a l'assemblea de dissabte i s'ofereix informació de la posició de la direcció sobre la relació amb Podem. "L'assemblea va manifestar-se favorable a ambdós temes, no sense ser crítics amb les relacions amb Podem ni amb l'oferta realitzada, que ens va parèixer a tots i totes insuficient. Però l'oportunitat de tornar al Govern de les Illes Balears vuit anys després és una oportunitat a valorar per poder desenvolupar el nostre programa electoral", es destaca en aquesta argumentació a favor de l'aprovació de l'acord.

EU defensa, en una carta a Podem, que el "conflicte" ve d'ençà de l'actuació "autònoma" de Podem en la negociació per formar govern amb coalició amb el PSIB i MÉS per Mallorca. Apunta que ni tan sols se li va comunicar l'acord programàtic. "Ningú d'EU té veu en el procés", afirma, i subratlla que s'assabenta dels nomenaments "per la premsa".

stats