Política 12/11/2023

10.000 persones clamen contra l'amnistia a Palma amb Prohens al capdavant

La presidenta insta el PSOE a "recapacitar" i a defensar l'"estat de dret"

3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, davana la multitud

PalmaProp de 10.000 persones han respost aquest diumenge a Palma a les crides del PP a concentrar-se davant la delegació del govern espanyol contra l'amnistia. Aquesta és la dada que ha donat la mateixa delegació, a les portes de la qual s'han sentit visques a Espanya i crits de "Pedro Sánchez, fill de puta". La mateixa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha aplaudit des de l'escenari aquest càntic. Tant ella com bona part dels seus consellers –com Antoni Costa, Antoni Vera, Jaume Bauzá, Manuela García i Alejandro Sáenz de San Pedro– han encapçalat la concentració. La presidenta ha instat el PSOE a "recapacitar" i a "tornar a ser el partit dels grans consensos i que defensa l'estat de dret", envoltada per la plana major del PP.

Aquesta és la sisena mobilització que en els darrers dies ha tingut lloc davant la seu del govern espanyol a Palma en contra dels pactes del president espanyol, Pedro Sánchez, amb els partits independentistes. La concentració d'aquest diumenge, però, que ha durat menys d'una hora, ha estat de llarg la més multitudinària fins ara. L'exbatle d'Inca i expresident del Parlament Pere Rotger ha fet la lectura del manifest. El seu discurs, però, ha estat xiulat i interromput reiteradament per manifestants perquè l'ha començat en català. "El faré en castellà i en mallorquí", ha defensat Rotger, que ha llegit una part del text en cada llengua: "Som una comunitat bilingüe".

L'exbatle ha assegurat que la manifestació ha suposat "un missatge clar contra l'amnistia". "Els demòcrates, els constitucionalistes, els espanyols junts, som imparables", ha remarcat, i ha subratllat: "No callarem, no callarem!". Encara que l'acte ha estat convocat pel PP i les primeres espases populars saludaven des d'un escenari, Rotger ha dirigit un missatge als manifestants que hi han assistit malgrat no ser d'aquest partit: "Sou ben conscients que la llibertat i la igualtat han costat molt d'aconseguir i que no es poden vendre".

Entre els representants del PP i del Govern, també han assistit a la concentració els presidents dels consells i el batle de Palma, Jaime Martínez. També hi han acudit alguns dirigents de Vox a les Balears, com el president del Parlament, Gabriele Le Senne; la protaveu del grup parlamentari d'extrema dreta, Idoia Ribas, i el portaveu del grup municipal de Vox a Palma, Fulgencio Coll. A més, hi ha estat el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García Gallardo.

Concentració contra l'amnistia a Palma

Crits d'"Armengol, a la presó" davant la seu del PSIB

Després que el PP hagi donat per dissolta la concentració davant la delegació del govern, Vox ha convocat una atenció als mitjans just davant de la seu del PSIB, en la mateixa línia de les manifestacions dels darrers dies a les portes del Partit Socialista a diferents ciutats. Aviat centenars de manifestants s'han dirigit cap al mateix indret, des d'on han cridat consignes com "[Francina] Armengol, a la presó", "No és una seu, és un puticlub" o "Que et voti Txapote". Acompanyant els càntics dels manifestants, també la líder del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas, ha corejat "Fot-li collons, convoca eleccions" en al·lusió al president Sánchez. També s'han sentit crítiques al rei –"Felip, desperta, defensa la teva nació"– i visques a la Guàrdia Civil. Els concentrats s'han emplaçat a repetir la concentració cada vespre, de dilluns a divendres, a les 20 h.

La mobilització arriba a la seu del PSIB

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha fet una crida a la mobilització permanent. A les portes de la seu socialista, el vicepresident del Consell de Mallorca, Pedro Bestard, ha acusat Sánchez de "donar privilegis als colpistes a canvi de continuar assegut a la Moncloa". "No aturarem fins a veure'l entre reixes", ha sentenciat.

El PSIB acusa el PP de no acceptar el resultat del 23-J

El secretari d'organització del PSIB, Cosme Bonet, ha considerat que el PP ha convocat una protesta "contra un resultat electoral que no ha volgut assumir perquè li és advers", amb referència a les generals del 23-J. També ha criticat que Prohens "se situï al costat dels radicals que volen impedir el normal funcionament democràtic".

stats