Societat 11/11/2023

Prop de 500 persones es manifesten a Palma contra l'amnistia en el cinquè dia consecutiu de mobilitzacions

A la concentració, convocada per Foro Baleares i Societat Civil Balear, hi han assistit el diputat balear de Vox al Congrés, Jorge Campos, i el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García Gallardo

3 min
Un dels manifestants davant la Delegació del govern espanyol a les Balears

PalmaGairebé 500 persones s'han manifestat a Palma contra la llei d'amnistia i l'acord entre el PSOE i Junts en una concentració convocada per Foro Baleares i Societat Civil Balear en el cinquè dia consecutiu de mobilitzacions. Entre banderes d'Espanya i xiulades, els assistents s'han congregat al voltant de les 12 h davant la Delegació del govern espanyol a les Balears, on s'ha llegit un manifest en què han expressat que Espanya es troba "davant una gran cruïlla" que en determinarà el futur. L'encarregat de llegir-lo ha estat el president de Societat Civil Balear, Tomeu Berga, qui ha condemnat el PSOE i ha dit que "ha abandonat el seu deure de defensar l'ordre constitucional". "En aquesta hora decisiva en què els espanyols ens asseguram el ser o el no ser, fem un crida a tots els ciutadans a deixar de banda les diferències ideològiques i unir-se en la defensa de l'acord i l'entesa", ha manifestat. En acabar la lectura, ha començat la marxa, encapçalada per una pancarta en la qual es podia llegir en castellà, a banda de "No en nom meu", "L'espanyol, llengua vehicular".

La manifestació ha començat davant de la Delegació del govern espanyol a les Balears

Entre els assistents, la majoria equipats amb banderes d'Espanya o elements en què s'identificaven els colors de la bandera, s'han fet càntics com "Sánchez, traïdor", "Visca Espanya!" (les més repetides), "Que et voti Txapote", "No ens enganen, Catalunya és Espanya" i "Espanya ni es compra ni es ven".

"Iniciam un camí dictatorial amb Sánchez al capdavant", ha sentenciat el diputat balear de Vox al Congrés, Jorge Campos. "Ens jugam el nostre règim democràtic i la Constitució, i quan es posa en joc el pilar bàsic d'una nació, ens hem de mobilitzar", ha apuntat.

Un home amb la bandera d'Espanya davant la Delegació del govern espanyol a les Balears

Els turistes que passejaven per Ciutat es miraven sorpresos l'escena, sense entendre ben bé la situació. Alguns, asseguts a la terrassa de la cafeteria Rapha, ho enregistraven amb el mòbil, cafè en mà. La marxa, que ha continuat pel carrer Jaume II, també ha sorprès molts treballadors d'aquest carrer comercial, molts dels quals, recolzats a les portes de les botigues, han quedat observant l'escena.

Una de les manifestants, una dona de mitjana edat, retransmetia a través de la xarxa TikTok la concentració. "Aquí hi falta molta gent!", anunciava a través de la càmera. Mentre pujava el carrer, la tiktoker també dirigia el mòbil cap als establiments, i a l'aparador d'un on es podien observar llonganisses i altres productes locals, la dona s'ha col·locat al costat i ha proclamat: "Això és d'aquí, això ens interessa".

La marxa ha pujat pel carrer Sant Domingo

A mesura que la multitud anava arribant a la seu socialista, al carrer del Sindicat, els càntics, que no han cessat, han començat a dirigir-se cap a aquesta institució. "No és una seu, és un puticlub!", cridaven els assistents a l'uníson, intercalant aquesta consigna amb altres com "Televisió, manipulació", "Partit socialista, puter i colpista" o "Si tens collons, convoca eleccions".

De cop, però, els crits han anat minvant quan ha començat a sonar la melodia de Que Viva España, de Manolo Escobar, moment en què alguns dels assistents més animats han sortit enmig de la multitud i han començat a ballar, mentre la resta ha seguit el ritme taral·larejant la cançó. Aquesta no ha estat l'única melodia que ha sonat, ja que, moments abans, també han reproduït l'himne d'Espanya.

Dues persones ballen al ritme de 'Que Viva España'

A la concentració també hi ha assistit el vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García Gallardo, qui ha assegurat que ha vingut a "acompanyar tots els espanyols de bé que volen una gran reacció nacional davant el cop de l'esquerra". Altres assistents han estat el fins ara secretari de Vox a les Balears, Sergio Rodríguez; el regidor municipal del partit Fulgencio Coll, i la coordinadora de Vox a Esporles, Andrea Busquets.

A poc a poc, els darrers càntics que proclamaven "És un delinqüent, no és un president" o "Espanya és cristiana i no musulmana" s'han anat apagant fins que els assistents han dissolt la concentració, no sense abans anunciar que aquest diumenge tornaran a reunir-se a la concentració convocada pel PP i que el proper diumenge, dia 18, se n'espera una altra, que repetirà el mateix recorregut que la d'aquest dissabte. Mentre anaven partint, alguns dels manifestants s'acostaven als agents de la Policia Nacional, drets davant la seu socialista, per donar-los les gràcies. "En nom d'un ciutadà lliure, gràcies", s'ha acomiadat un home.

stats