Parlament
Política 11/03/2024

MÉS proposa crear un impost per l'ús del sòl de les grans superfícies comercials

El portaveu de la formació, Lluís Apesteguia, ha reclamat al PP que doni suport a la iniciativa "ja que és incapaç de presentar iniciatives pròpies per defensar el petit comerç"

ARA Balears
2 min
El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, aquest dilluns en roda de premsa.

PalmaMÉS per Mallorca ha registrat una Proposició de Llei (PNL) per crear un impost per l'ús del sòl de les grans superfícies comercials de mínim 1.500 metres quadrats. Segons ha recollit Europa Press, el portaveu de la formació, Lluís Apesteguia, ha assenyalat que l'impost respon a les externalitats negatives que crea l'activitat econòmica comercial que es fa a grans superfícies, quant a proporció del territori, a mobilitat i a l'alteració del model urbanístic i comercial. A més, té la finalitat de defensar el petit comerç. En aquest sentit, Apesteguia ha reclamat al PP que doni suport a la proposició "ja que és incapaç de presentar iniciatives pròpies per defensar el petit comerç".

L'impost és similar als que es varen aprovar a l'Aragó, Navarra, Catalunya, les Canàries i Astúries i pretén compensar la "clara competència deslleial al petit comerç, que no té la capacitat ni les infraestructures de què disposen les grans superfícies".

Des de MÉS també han assenyalat que el comerç representa el 10% del PIB balear, amb més de 16.000 comerços oberts i prop de 70.000 llocs de feina. La construcció de grans superfícies a les perifèries urbanes, "a més de fer desaparèixer el petit comerç dels centres, ha modificat l'urbanisme i la mobilitat".

La Proposició de Llei preveu un gravamen de 17 euros per metre quadrat, sobre una base que es calcularà a partir de la superfície en venda, magatzem i aparcament. De la mateixa manera, l'impost tindrà caràcter finalista i anirà destinat al foment del comerç urbà, a la mobilitat i a la protecció del medi ambient. A més, Apesteguia ha assegurat que l'impost té tota la solvència jurídica. "El fet d'anar darrere altres comunitats autònomes ens ha permès fer la proposició tenint en compte el que han dit els tribunals europeus", ha explicat.

Finalment, la formació ecosobiranista ha indicat que presentarà una Proposició de Llei per demanar un IVA diferenciat inferior per les Balears respecte de la resta de l'Estat. Així, ha recordat que les Illes són l'únic territori no peninsular de l'Estat que té el mateix IVA que la península.

stats