Política 17/10/2023

MÉS per Palma demana suspendre el Decret llei d’habitatge

Considera que la normativa no resol el principal problema que es viu a Ciutat: l'accés a un domicili

ARA Balears
2 min
La pressió fiscal sobre l’habitatge rústic s’equipara a l’urbà.

PalmaMÉS per Palma reclama que se suspengui el Decret llei 6/2023 de mesures urgents en matèria d'habitatge perquè els canvis podrien ser contraproduents i provocar problemes greus. Tot i que reconeixen que algunes de les premisses podrien ser vàlides, des del partit ecosobiranista consideren que no ajuden a resoldre el problema principal: l'accés a l'habitatge.

La regidora ecosobiranista de Cort, Neus Truyol ha destacat que "els habitatges han de ser per viure-hi, no per especular" i que si es fa una reforma en el Decret hauria de ser enfocada en aquest sentit i s'hauria de comptar amb la participació i el consens de les víctimes d'aquest increment de preus provocat per l'especulació per tal de cercar solucions i la manera de posar fi a aquesta problemàtica.

D'altra banda, Truyol ha denunciat que aquesta norma suposa "un atac directe a la sobirania i les competències municipals en termes urbanístics". "Aquest decret ja està en vigor, abans que l'Ajuntament hagi pogut analitzar i decidir quines mesures vol aplicar", ha sentenciat. En aquest sentit, l'ecosobiranista ha remarcat que la cooperació entre institucions és "imprescindible" per solucionar un problema tan greu com el de l'habitatge i ha lamentat que el Govern balear trepitgi i menystingui els ajuntaments.

Neus Truyol durant la roda de premsa d'aquest dimarts

En aquest sentit, han criticat que el nou decret impulsat pel Govern balear perjudica la "bona planificació urbana de Palma" i que suposarà un increment de la densitat poblacional, sense cap mena de mesura per incrementar els equipaments i zones verdes que donin els serveis necessaris a aquests nous veïns.

A més, Truyol ha assegurat que amb la nova normativa s'està aplicant una "amnistia urbanística" en sol urbà, amb la concessió de cèdules d'habitabilitat a habitatges que han incomplert la normativa urbanística. Per a l'ecosobiranista, això aprovarà que es construeixin més habitatges a solars reservats per a equipaments públics i privats, cosa que provocarà la pèrdua d'equipaments i serveis als barris.

Davant tot això, la regidora de l'Ajuntament de Palma ha destacat que "Palma i la seva vocació han de ser oferir habitatge assequible, però també serveis i equipaments de proximitat i mantenir el patrimoni arquitectònic i la singularitat dels barris i pobles de Ciutat".

stats