Política 24/06/2020

MÉS per Mallorca demana al rei que abdiqui en favor de la república

Els ecosobiranistes consideren "inoportuna" la visita de Felip de Borbó a les Balears

Ara Balears
2 min
Felip VI i el rei emèrit, Joan Carles VI

PalmaEl portaveu adjunt de MÉS per Mallorca al Parlament, Josep Ferrà, ha demanat aquest dimecres al rei d'Espanya que "abdiqui en favor de la república" i ha qualificat la seva visita de dijous a les Balears d'"intent de rentada de cara d'una institució malmesa pels continus escàndols públics". "És una visita que forma part d'una gira de màrqueting superficial arreu de l'Estat després d'un paper totalment irrellevant en aquesta crisi per part de la Corona", ha manifestat mitjançant un comunicat.

A més de considerar la visita "inoportuna", Ferrà ha manifestat que "bona part de la ciutadania no comparteix aquesta gira ni tampoc que es faci una despesa completament prescindible en un moment com l'actual". De fet, el també secretari d'organització de MÉS ha recordat que el darrer sondeig publicat pel diari Público fa unes setmanes indica que el rebuig a la monarquia espanyola ha augmentat durant el temps del covid-19 i que un 51,6% dels ciutadans està a favor que l'Estat sigui una república. Segons s'explica en el comunicat, "aquesta majoria absoluta creix fins a un 58,2% pel que fa als ciutadans que consideren necessari un referèndum per decidir la forma d'Estat". Davant aquest escenari, Ferrà ha assegurat que "queda palès que els reis no disposen de l'acceptació de la majoria de la població".

El diputat ecosobiranista ha recordat que MÉS per Mallorca sempre ha defensat un referèndum per decidir entre monarquia o república. Aquesta proposta ha estat rebutjada al Parlament en diferents ocasions gràcies a l'acord entre el PP i el PSOE, el qual també ha impedit que s'investiguin els negocis de la família reial espanyola. Ferrà ha insistit que "cal investigar l'origen de la fortuna dels Borbons i les possibles irregularitats en els comptes del rei emèrit. "La Constitució no pot ser una excusa per tapar la corrupció de la monarquia", ha destacat Ferrà, qui ha demanat que sigui "el mateix monarca qui abdiqui en favor d'una república".

El comunicat també explica que MÉS per Mallorca estudia demanar que es retirin dels municipis tots els noms de carrers que facin referència a la monarquia espanyola o a qualsevol dels seus membres.

stats