Política 03/11/2021

MÉS per Mallorca entra en contradicció per l'Oficina Anticorrupció

Mentre que el candidat al Parlament, Lluís Apesteguia, qüestiona el seu paper, el grup parlamentari tanca files entorn d'aquest organisme

4 min
El diputat de MÉS perMallorca Joan Mas 'Collet'.

PalmaLes reaccions per la dimissió de Jaume Far com a director de l'Oficina Anticorrupció han continuat aquest dimecres després de la reunió de la junta de portaveus i també fora de les portes del Parlament. El portaveu del PP, Toni Costa, ha estat el primer a agafar el faristol per manifestar el parer del PP, però el que ha fet avui ha estat exhibir un tuit de dimarts del candidat de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, on qüestionava el paper de l'Oficina i reclamava que se'n fes un replantejament. La intervenció posterior del diputat ecosobiranista Joan Mas Collet, en canvi, s'ha centrat en la defensa de la necessitat d'aquest organisme, unes paraules que han entrat en contradicció amb les del seu candidat. Sense anomenar-lo, Mas ha subratllat que "no es pot perdre la figura de l'Oficina", encara que ha deixat la porta oberta a "millorar" les deficiències que calgui en el funcionament. Apesteguia ha esborrat el seu fil a Twitter i fonts del seu entorn assenyalen que potser s'ha precipitat a l'hora de donar-ne la seva opinió personal, i no en qualitat de candidat. També han destacat que en cap moment no ha parlat de llevar l'Oficina Anticorrupció, sinó de fer-ne un replantejament, com es pot comprovar a les captures de pantalla fetes abans d'esborrar els tuits.

Un dels tuits que va fer Lluís Apesteguia dimarts.

Quant als noms que hi ha sobre la taula per substituir Far, Mas ha assenyalat que s'han de "valorar els diferents noms i perfils" i ha recordat que també hi han de participar els partits de l'oposició, perquè calen 36 de 59 diputats per tirar endavant aquest nomenament. "El perfil ha de ser el d'un bon professional independent i fener", ha afegit el diputat ecosobiranista.

Més per Menorca carrega contra el PSIB

D'altra banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat de valent el PSIB per la situació de l'Oficina Anticorrupció i l'ha responsabilitzat de la dimissió de Far. "Fa sis mesos ja vàrem cridar l'atenció sobre la bel·ligerància de la persecució contra el director de l'Oficina", ha dit Castells amb referència al moment de la compareixença de Far davant del Parlament per explicar les deficiències que assenyalava la Sindicatura de Comptes en la seva gestió. El portaveu ecosobiranista ha remarcat que Més per Menorca es va apartar el tot moment de "qualsevol operació dels partits del Govern per fustigar i afeblir la posició del director" i ha vinculat la seva renúncia amb "la bel·ligerància i l'hostilitat" del PSIB. A més, Castells ha acusat MÉS per Mallorca i Podem d'haver mostrat una "actitud passiva i d'ingenuïtat". "No han fet una defensa tancada del director, que és el que haurien d'haver fet", ha afegit.

Castells ha remarcat que "al PSIB mai no li va agradar el nom de Jaume Far" al capdavant de l'Oficina i ha considerat que "una persona independent pot fer actuacions que molestin a tots", amb referència a episodis com les compres d'emergència del Govern o de la vacunació de càrrecs abans del seu torn. "No és un tema banal i s'equivoca qui pensi que la dimissió està dins de la normalitat institucional", ha explicat. El portaveu ecosobiranista ha pronosticat que "o no hi haurà director o serà una persona afí al PSIB" i que, quan governi la dreta, "l'Oficina es tancarà". "Hem entrat en una dinàmica de desaparició de l'Oficina", ha afirmat, a més d'assenyalar que aquest dimecres és "un dia trist per a la netedat democràtica de les Illes Balears". Quant a les crítiques pel cost d'1 milió d'euros d'aquest organisme, Castells ha ironitzat i ha destacat que aquesta és la mateixa quantitat que costa el manteniment del palau de Marivent, el qual, malgrat pertànyer a la Comunitat Autònoma, s'empra perquè hi passi les seves vacances d'estiu Felip VI.

El diputat menorquí també ha deixat clar que el seu partit no es prestarà "a qualsevol operació de maquillatge". "Només donarem suport a un nom que doni garanties d'independència", i ha dubtat que finalment hi hagi substitut. "No hi haurà director perquè les persones que han de dir un nom no volen que sigui independent", ha continuat. Això sí, Castells ha remarcat que, "si els dos partits majoritaris es posen d'acord", Més per Menorca no serà clau. "L'Oficina s'acabarà eliminant aquesta legislatura o l'altra", hi ha insistit.

La portaveu adjunta del PSIB, Sílvia Cano, no ha fet referència directa a les declaracions de Josep Castells i s'ha limitat a subratllar que Jaume Far va argumentar "raons professionals personals" per dimitir. "Respectam la institució i s'haurà de cercar un candidat de consens, que compleixi requisits de professionalitat i independència", ha dit, a més de subratllar que Far "ha exercit la seva tasca en llibertat". Segons Cano, "el pecat del PSIB" ha estat "dir que el funcionament de l'Oficina havia de ser exemplar quan l'informe de la Sindicatura va detectar irregularitats".

El PP demana la compareixença de Jaume Far

Per part seva, Toni Costa també ha anunciat que el PP ha demanat la compareixença de Jaume Far en comissió parlamentària perquè "expliqui les raons que han motivat la seva dimissió". "Hi ha incògnites, amb qüestions que afectaven directament el PSIB. Després s'han posat en dubte actuacions de Far i tot ha derivat finalment en aquesta dimissió", ha comentat el portaveu del PP. "Potser alguns haurien preferit que Far actuàs com a comissari polític i que hagués complert ordres del Govern", ha continuat Costa, qui ha destacat que el director de l'Oficina "ha actuat amb independència i ha fet coses que han resultat incòmodes". El popular també ha remarcat que, "si hagués estat pel PP, l'Oficina no s'hauria creat", i ha assenyalat que altres organismes, com la Fiscalia i la Sindicatura de Comptes, poden fer la mateixa funció.

El portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha insistit que cal "fer un replantejament de l'Oficina" i "inserir-la dins de la Sindicatura de Comptes". Melià ha criticat que "és excessivament cara i cau en duplicitats evidents", i ha advertit que "no és assumible el nomenament d'un nou director amb les coses tal com estan".

D'altra banda, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha dit que demanarà a Francina Armengol si el Govern aposta per una Oficina Anticorrupció "eficaç, eficient i independent" en el proper ple del Parlament i ha criticat que l'Executiu negàs a Far "un augment de recursos per dur a terme les funcions que es varen aprovar en aquest Parlament". "Aquesta Oficina és completament necessària i les funcions de la Sindicatura no hi tenen res a veure", ha afegit. Guasp espera que "el nom del nou director no es pacti als despatxos, sinó que l'acord sigui a la Cambra".

stats