Política 04/08/2020

MÉS i Podem critiquen la partida del rei emèrit mentre el PSIB es desmarca dels socis

Els partits de l'oposició -PP, C'si Vox- tanquen files en defensa del monarca

Ara Balears
3 min
Felip VI i el rei emèrit, Joan Carles I. / PABLO CUADRA/ GETTY

PalmaMÉS i Podem són els únics partits de les Balears amb representació parlamentària que han criticat sense cap ombra de dubte la fugida d'Espanya del rei emèrit Joan Carles I. El PSIB, en canvi, es desmarca de les crítiques dels seus socis de Govern. La diputada del PSIB Mercedes Garrido ha valorat aquest matí a IB3 Ràdio que Joan Carles de Borbó s'hagi posat a disposició de la justícia però ha admès que si finalment les acusacions es confirmen es demostraria que hi ha hagut "un flagrant incompliment de les funcions dels rei emèrit".

La diputada socialista ha dit que se l'ha de jutjar com a qualsevol altre espanyol i que "la inviolabilitat que se li dona al rei no pot ser absoluta i ha de tenir uns límits". MÉS per Mallorca, en canvi, ha reclamat al rei emèrit que compleixi amb la justícia i que "torni tots els doblers fruit del seu enriquiment il·lícit", segons un comunicat. MÉS ha insistit que "és necessari que la justícia es posi en marxa per evitar una fuga que la inviolabilitat del rei no empara, que se li retiri el passaport i que es posin en marxa els protocols per assegurar que rendeix comptes davant la justícia dels diferents països que l'investiguen". El partit ecosobiranista creu que la decisió de fugir és una mostra del poc sentit democràtic de la casa Borbó i que aquest fet hauria d'afectar l'actual rei Felip, que "ha de deixar de regnar".

En aquest sentit, segons MÉS, cal retirar tots els honors a la monarquia arreu de l'Estat i convocar un referèndum per decidir entre monarquia i república. El diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet, ha assegurat a IB3 Ràdio que no és una sorpresa que "l'emèrit fugi de la justícia i de les seves responsabilitats" i ha remarcat que aquest "és el millor moment per demanar que l'estat espanyol es converteixi en una república". Collet ha dit que el més important per arribar a aquest canvi és que els partits, sobretot el PSOE, estiguin a l'altura de les circumstàncies.

Per la seva banda, la secretària general de Podem a les Balears, Mae de la Concha, ha exigit que s'aclareixin els fets que se li imputen al rei emèrit. "En una vertadera democràcia la llei hauria de ser igual per a tots", ha assenyalat, i ha afegit que els "resulta molt difícil separar les accions d'àmbit privat de la condició de rei que tenia Joan Carles I". En la mateixa línia s'ha pronunciat el vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, que espera que en el moment que el rei emèrit sigui reclamat pel tribunal espanyol estigui a disposició del Tribunal Suprem.

El president del Pi, Antoni Amengual, ha assegurat que si realment les notícies que van sorgint són certes, "el rei emèrit ha de ser investigat com qualsevol ciutadà espanyol i si ha comès algun delicte, haurà de passar comptes".

L'oposició, amb el monarca

El líder del PP balear, Biel Company, ha reconegut que han rebut la notícia amb sorpresa i tristesa i que "no és agradable". El president del PP ha evitat criticar el rei emèrit i ha defensat el sistema democràtic "que ha anat bastant bé". En aquest sentit ha defensat que Joan Carles I ha estat una de les persones més importants per arribar fins aquí. "Sempre s'intenta parlar de la república amb qualsevol excusa" ha criticat Company, en declaracions a IB3 Ràdio, quan li han demanat si hi podria haver un canvi de model polític a l'Estat.

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha remarcat que Joan Carles I "va ser clau per a la democràcia" i que el rei Felip VI està fent un exercici d'exemplaritat". El portaveu ha criticat que "els populistes" -en referència als que critiquen el monarca escàpol- estan fomentant la confusió i que tracten d'atribuir al rei emèrit la condició d'imputat. El president de Vox, Jorge Campos, també ha tancat files amb Joan Carles I. Ha assegurat que partir "és una decisió personal" i no els correspon opinar-ne i ha negat que sigui una fugida: "ningú fuig si no hi ha una sentència judicial ferma".

stats