Política 14/02/2020

MÉS reclama una llei educativa que garanteixi l’ensenyament en català i una escola pública i laica

El partit ecosobiranista ha presentat el 'Decàleg per una llei educativa'

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaAntoni Noguera ha presentat aquest divendres el 'Decàleg per una llei educativa', un document de "mínims irrenunciables" que servirà com a punt de partida per negociar l'avantprojecte de llei educativa presentat per part del Govern de les Illes Balears. Segons Noguera, "una llei educativa per a les nostres illes ha de tenir en compte els nostres trets diferencials com a poble, al mateix temps que ha de ser una eina d'integració pels nouvinguts".

A més, segons el coordinador ecosobiranista, "aquesta llei ha d'incloure un finançament adequat, amb la finalitat de dotar-la dels recursos necessaris per desenvolupar un model de qualitat, gratuït i universal". De la mateixa manera, "la futura llei ha d'assegurar que com a mínim el 50% de les matèries no lingüístiques es facin en català i la referència a la llengua catalana com a única llengua vehicular de l'ensenyament".

Noguera ha defensat "una escola pública i laica, com a garant de la igualtat d'oportunitats, la lluita contra els desequilibris, l'adequada atenció a la diversitat i la cohesió social". El coordinador de MÉS per Mallorca ha insistit que l'important augment d'alumnat que hi ha hagut any rere any fa que "anem endarrerits en la qüestió de les infraestructures. Hi ha llocs on fa falta construir escoles o instituts, hi ha edificis vells que necessiten reformes i hi ha edificis nous de poca qualitat que necessiten reformes. És imprescindible que per llei es revisi anualment el pla d'infraestructures i alhora hi hagi un finançament adequat".

MÉS també ha demanat una llei edicativa amb el compromís d’augmentar la xarxa d’escoletes de 0-3 anys. "És imprescindible fer que l’educació 0-3 sigui etapa educativa, les professionals d’aquesta etapa obtinguin l’equiparació salarial, que quedi clar de qui és cada competència i assegurar el finançament", han explicat en el decàleg.

Durant la presentació del document, Noguera ha estat acompanyat pel diputat i portaveu a la Comissió d'Educació del Parlament, Joan Mas Collet, qui ha assenyalat que "volem una llei que afronti amb valentia i recursos la problemàtica del sistema educatiu de les Illes Balears: fracàs escolar, absentisme, abandonament... Volem una llei que sigui participada per tota la comunitat educativa i que posi l'alumne i els docents en el centre".

stats