Política 31/01/2020

MÉS forçarà un debat sobre la insularitat en el primer ple del Senat

No obstant això, la iniciativa no té possibilitats de tirar endavant perquè el grup socialista, majoritari a la Cambra Alta, no la creu viable

Ara Balears
2 min
El senador de MÉS per Mallorca Vicenç Vidal.

PalmaMÉS per Mallorca, representat a la Cambra Alta pel senador Vicenç Vidal, forçarà un debat polític sobre la insularitat en el primer ple de la legislatura, que es durà a terme dimarts, segons ha informat l'agència Efe. La formació ecosobiranista ha presentat una proposta de reforma del reglament, en la qual demana una nova comissió d'insularitat dedicada als problemes específics que afecten les Balears i les Canàries.

La iniciativa, tramitada des del grup d'Esquerra Confederal amb el suport del grup nacionalista (Junts per Catalunya i Coalició Canària), no té possibilitats de tirar endavant perquè el grup socialista, majoritari al Senat, no la creu viable. Però sí que permetrà obrir un debat en el ple.

El grup socialista entén que la insularitat és una qüestió "transversal" que afecta el conjunt del treball parlamentari, però després de reunir-se amb els seus senadors insulars, la direcció del grup va acceptar abordar la qüestió mitjançant una ponència dins d'alguna de les 32 comissions a constituir entre dimarts i dimecres.

No obstant això, l'oferta no ha fet que MÉS desistís del seu propòsit inicial i per això ha promogut un nou organigrama de comissions en el qual inclou, dins del grup de les no legislatives, una de dedicada a la insularitat, segons ha explicat a Efe Vidal.

La seva iniciativa recorda que en garantir el principi de solidaritat, la Constitució diu que s'atendrà "en particular les circumstàncies del fet insular". També invoca el Règim Especial de les Balears, on s'al·ludeix a les "circumstàncies específiques" de la insularitat i l'Estatut d'Autonomia de les Canàries, segons el qual els poders públics tindran en compte les circumstàncies de "la llunyania, la insularitat i la condició ultraperifèrica" de l'arxipèlag.

stats