Política 26/05/2019

Més de 800.000 balears voten aquest diumenge per decidir si continua el Pacte o governa la dreta

A les 9.00 hores s'han obert els 385 col·legis electorals de les Illes

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu de l'ARA Balears

PalmaA les 9.00 hores d'aquest diumenge s'han obert els 385 col·legis electorals de les Balears perquè hi puguin acudir els 819.685 ciutadans de les Illes que tenen dret a votar en aquesta jornada en la qual es decidirà la composició del Parlament, els consells insulars, els ajuntaments i el Parlament Europeu.

Als col·legis, que es tancaran a les 20.00 hores, s'han instal·lat 4.852 urnes a les 1.215 taules que s'han constituït.

Els joves que voten per primera vegada a les Balears després de complir la majoria d'edat ascendeixen a 38.184. Una altra dada significativa és que ha augmentat un 62,5% el nombre de sol·licituds de vots per correu, fins a un total de 24.346, enfront de les 14.975 dels comicis autonòmics i locals de 2015.

Per primera vegada en vint anys coincideix la celebració de les eleccions europees amb les autonòmiques i municipals.

El dispositiu per vetllar per la seguretat d'aquesta jornada a l'Arxipèlag està compost de 1.822 professionals: 770 agents de la Guàrdia Civil, 619 de la Policia Nacional i 433 de la Policia Local.

Per part de l'Administració pública treballaran 760 persones, 441 de les quals seran les encarregades de transmetre al centre de dades els resultats dels escrutinis de les taules.

El Govern balear oferirà aquest diumenge diverses rodes de premsa per informar de la participació i els resultats, que s'aniran coneixent a partir de les 23.30 hores: en primer lloc les europees, després les locals, seguidament les del Parlament i, finalment, les dels consells insulars.

El nombre de candidatures al Parlament balear sumen 12 per a la circumscripció de Mallorca, 9 per Eivissa, 10 per a Menorca i 3 per a Formentera. Es presenten 12 candidatures al Consell de Mallorca, 8 al d'Eivissa i 9 al de Menorca. Pel que fa al Parlament Europeu, els votants podran triar entre 32 candidatures.

Aquest diumenge s'elegeixen 59 diputats del Parlament balear -33 escons de Mallorca, 12 d'Eivissa, 13 de Menorca i 1 de Formentera-. Així mateix, es trien 33 consellers del Consell de Mallorca, 13 del Consell d'Eivissa i 13 del Consell de Menorca.

Pel que fa al Consell de Formentera, per la doble condició de corporació local, els consellers són elegits a través de les eleccions locals.

En total, a les Balears seran triats 925 regidors, sis menys que el 2015, i 54 diputats al Parlament Europeu per a la circumscripció d'Espanya.

Normalitat

Els col·legis electorals han obert aquest diumenge amb "total normalitat" i sense incidents destacables, llevat de casos aïllats, com el d'un col·legi electoral d'Alaró –casal de Son Tugores– que ha hagut de tancar durant 20 minuts perquè no hi havia paperetes d'El Pi. Aquest partit ha informat que aquest incident ja s'ha subsanat. Aquest col·legi tancarà les urnes a les 20.20 hores.

Tampoc hi havia paperestes d'El a un altre col·legi de la localitat del Raiguer –el del Teatre–, però s'han aconseguit ràpidament i no s'ha hagut de tancar.

Tampoco había papeletas de El Pi en otro colegio de esta localidad, en el Teatre Parroquial de Alaró, pero se han conseguido con rapidez, por lo que no ha sido necesario cerrarlo temporalmente.

stats