Mobilitat
Política 23/09/2023

MÉS adverteix que augmentar la velocitat a la via de cintura agreujarà els índexs de contaminació i sinistralitat

El portaveu de la formació al Consell de Mallorca, Jaume Alzamora, ha reclamat la publicació dels informes tècnics que avalen aquesta decisió

ARA Balears
2 min
El portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Jaume Alzamora

PalmaEl portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Jaume Alzamora, ha lamentat aquest dissabte l'anunci de la institució insular d'incrementar els pròxims dies la velocitat a la via de cintura de Palma i ha reclamat la publicació dels informes tècnics que avalen aquesta decisió. En una nota de premsa, Alzamora ha explicat que la reducció aplicada durant el mandat anterior ha contribuït de manera notable a posar fre al deteriorament ambiental que causa l'emissió de gasos procedents dels vehicles de motor.

En aquest sentit, ha assenyalat que la reducció de la velocitat a la xarxa viària és una de les mesures més eficaces per complir amb els compromisos de reducció de gasos amb efecte hivernacle subscrits per la UE en l'Acord de París. A més, Alzamora ha detallat que, segons dades del mateix Consell, "el renou ha descendit cinc decibels i ens situa per primera vegada per sota dels límits que marca l'Organització Mundial de la Salut", i ha afegit que la reducció de la velocitat també ha tingut repercussió en els conductors, que han estalviat benzina.

Així, Alzamora ha reclamat al president del Consell, Llorenç Galmés, la publicació d'aquests informes i ha revelat que, en realitat, el nou equip de govern farà efectiu el canvi a partir de l'informe inicial en el qual els tècnics de la institució aconsellaven rebaixar la velocitat màxima de 120 quilòmetres/hora a una franja entre els 80 i els 100 km/h. "Queda clar que el pacte PP-Vox només pren decisions per fomentar l'ús del cotxe privat i incrementar tant el col·lapse de la xarxa viària com la contaminació ambiental", ha lamentat.

Alzamora titlla de "despropòsit" l'ampliació de la xarxa viària

D'altra banda, Alzamora també ha censurat l'anunci del Consell d'afegir més carrils a l'autopista de l'aeroport, un projecte que, ha assegurat el portaveu, s'afegeix als nous carrils anunciats a la via de cintura. "A poc a poc van anunciant aquesta ampliació encoberta de la xarxa viària. És un despropòsit. Tots els experts assenyalen que no és la solució més apropiada", ha expressat.

En aquesta línia, el portaveu ha recordat que el ple de la institució va aprovar una proposta de la formació per instar el Govern a iniciar el procés per dur a terme el traspàs de competències en transport terrestre, i ha assegurat que "només d'aquesta manera el Consell podrà dissenyar i executar de manera ordenada i global un sistema públic de transport que integri, a més, la xarxa de Serveis Ferroviaris de Mallorca".

stats