Menys impostos i retallada a Telemadrid: els pressupostos d'Ayuso per seduir Vox

El govern madrileny diu que és més eficient que Catalunya perquè presenta un sostre de despesa més baix

3 min
Isabel Díaz Ayuso.

MadridEls 13 diputats de Vox van servir a Isabel Díaz Ayuso per ser investida per segona vegada presidenta de la Comunitat de Madrid i ara haurien de servir perquè tirés endavant els seus primers pressupostos –els de l'any passat els va prorrogar–. Però el partit d'extrema dreta de moment es fa pregar, perquè ja ha anunciat que presentarà esmenes al projecte que ha presentat aquest dimecres el conseller d'Economia madrileny, Javier Fernández-Lasquetty. "És normal que Vox vulgui presentar les seves propostes, però no hi ha línies vermelles i buscarem l'entesa", ha afirmat Lasquetty en roda de premsa. Això sí, ha recordat que els populars tenen 65 escons, que han de servir per satisfer "polítiques concretes", per davant dels 13 de Vox.

De moment, els comptes d'Ayuso portaran com a segell una baixada generalitzada d'impostos, una política de la qual la presidenta ha fet bandera durant els seus primers dos anys de mandat i també durant la campanya electoral del 4-M. S'impulsarà una rebaixa de mig punt en cada tram de l'IRPF i s'eliminaran tots els impostos propis, cosa que convertirà Madrid, segons Lasquetty, en la comunitat amb els "impostos més baixos de tot Espanya". Una política que les forces d'esquerres d'altres comunitats autònomes ja han criticat, perquè ho consideren dúmping fiscal. La setmana que ve està previst que el govern madrileny aprovi ja les dues normatives que han d'incorporar aquestes dues mesures fiscals.

Ayuso té el suport de Vox per tirar endavant les rebaixes fiscals, però amb això no n'hi ha prou. El partit que capitaneja Rocío Monasterio a l'Assemblea de Madrid ha posat una sèrie de condicions per avalar els comptes d'Ayuso i, de moment, el govern madrileny ja ha cedit en una d'elles: rebaixar el pressupost de Telemadrid. Lasquetty hi ha fet referència explícitament quan, en la roda de premsa de presentació dels comptes, ha remarcat que l'executiu disminuirà l'aportació a la televisió pública madrilenya "tal com es va comprometre amb un acord amb Vox". La rebaixa serà d'un 10%.

El partit d'extrema dreta demana també la gratuïtat de tota l'educació, la derogació de les lleis LGTBI que havia aprovat el govern de Cristina Cifuentes i aprovar la llei d'igualtat que promou Vox. Sobre aquestes dues últimes qüestions no hi ha acord i, de fet, Lasquetty no ha volgut donar detalls sobre com estan les negociacions. En canvi, ha intentat posar èmfasi en l'augment de la partida destinada a l'educació de 0 a 3 anys, on preveu "consolidar" la gratuïtat de les matrícules dels centres públics amb un augment de l'aportació del 18%. Una mesura que els populars volen que serveixi per acontentar Vox. Lasquetty no ha tancat la porta al "xec escolar" que proposa l'extrema dreta, però els ha demanat concreció.

La comparativa amb Catalunya

En la presentació del projecte de pressupostos no hi ha estat present Isabel Díaz Ayuso, però el conseller d'Economia hi ha restat importància. "No té major rellevància i significat que no sigui la presidenta qui presenti els pressupostos. Li puc garantir que són els pressupostos de la presidenta", ha argumentat Lasquetty a preguntes dels periodistes. El titular d'Economia ha volgut destacar que els comptes són els que tenen la despesa social més alta de la història, amb un increment de 1.500 milions a Sanitat i Educació, i que preveuen un creixement del 6,1% del PIB, en línia del que preveu l'Airef.

Lasquetty no s'ha pogut estar de fer servir Catalunya per treure pit dels números que ha presentat. Ha agafat els 29.000 milions d'euros en què va xifrar la Generalitat el sostre de despesa per comparar-los amb els 23.000 milions que ha previst la Comunitat de Madrid. "És un 25% més que Madrid i només tenen un milió de ciutadans més. Madrid està aprofitant millor els recursos, perquè a Catalunya no hi ha millors hospitals ni escoles. Com a molt són iguals, però no millors", ha afirmat.

A més, ha tornat a carregar contra el govern espanyol pels recursos per dependència que, ha assegurat, els deuen, i ha criticat també el president valencià, Ximo Puig, per haver titllat Madrid d'insolidària: "Al contrari, donem diners a altres comunitats per garantir els seus serveis fonamentals. Que no parlin de Madrid com si fos qui succiona i es queda els recursos dels altres". Lasquetty ha subratllat que el govern madrileny preveu distribuir a les comunitats autònomes 4,9 milions d'euros l'any que ve (un 13% més que el 2019).

stats