Política 20/05/2019

Medi Ambient demana a la Fiscalia que investigui el xibiu de Cala Varques

Agents de la Conselleria han constatat la negativa del propietari a desmuntar la instal·lació i l'acusen d'un delicte de desobediència

Ara Balears
2 min
El xibiu de Cala Varques sobre la matexia platja, fet amb paret de pedres i palets.

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha tramès a la Fiscalia de les Illes Balears dos expedients administratius perquè s'estudiï la possible comissió d'un delicte de desobediència per part del propietari del xibiu il·legal de Cala Varques, segons ha informat la mateixa Conselleria. La decisió s'ha pres una vegada s'ha constatat, en tres ocasions, la negativa del propietari de la instal·lació il·legal a desmuntar-la, en virtut de la resolució del passat 17 d'abril, en què s'adoptaven mesures provisionals urgents. Aquestes consistien en la retirada de les instal·lacions, el cessament de l'activitat de venda de begudes i menjar, així com del dipòsit dels béns mobles associats a aquesta activitat.

La resolució d'adopció de mesures cautelars fou ratificada per una nova resolució, de dia 13 de maig, per la qual s'inicià un procediment sancionador en matèria d'espais de rellevància ambiental contra el responsable del xibiu en la qual se l'instava a desmantellar les instal·lacions. Així i tot, els agents de Medi Ambient disposen de fins a deu actes d'entre els dies 13 i 27 d'abril en què s'ha constatat que el bar no ha estat desmuntat. A més, en tres d'aquestes actes, el propietari manifesta explícitament que no el desmuntarà. L'individu ha al·legat, en diverses ocasions, que el xibiu és el seu domicili i, per tant, els agents de Medi Ambient no hi poden fer res, atès que passa a ser una competència de la Demarcació de Costes, que depèn del Ministeri per a la Transició Ecològica. Per tot això, Medi Ambient ha decidit traslladar a la Fiscalia els dos expedients administratius oberts per tal que s'estudiï la possible comissió d'un delicte de desobediència.

Cal recordar que, com a antecedent d'aquests mateixos fets, consta un primer procediment sancionador contra el propietari del bar per infracció en matèria d'espais de rellevància ambiental. En la resolució s'imposava una multa de 100.000 euros i l'obligació de restaurar el medi natural a l'estat original.

stats