Política 29/05/2019

Mateu Isern reconeix que el PP li ha demanat que se'n vagi

El candidat popular a la batlia de Palma assegura que hauria encapçalat l'oposició a Cort si el partit ho hagués volgut

Ara Balears
3 min
El ja excandidat a la batlia de Palma pel Partit Popular, Mateu Isern.

PalmaMateu Isern ha renunciat a l'acta de regidor i abandona la política després dels mals resultats del PP a les eleccions locals del 26-M. Isern ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que ha pres aquesta decisió a petició del mateix PP. "Si el partit m'hagués dit que jo havia de continuar, ho hauria fet sense cap dubte", ha indicat durant la compareixença.

"Sempre he dit que faria el que el partit consideràs oportú, i això és el que hem considerat conjuntament", hi ha insistit un seriós Isern, que assumeix com "un fracàs personal" la derrota a les urnes, perquè el varen anar a cercar a ell "expressament" per recuperar la batlia de Palma. Segons ha explicat, no hi havia "res decidit" sobre el seu futur abans de conèixer els resultats. "S'havia de decidir després, i el meu compromís era estar a disposició de la formació", ha indicat. "Per què resulta tan estrany que un polític assumeixi responsabilitats quan hi ha resultats dolents?", s'ha demanat.

Segons Isern, el PP estava avisat que la seva disposició era només per quatre anys, ja que no volia presentar-se a les pròximes eleccions. "Si no havia de tornar a ser candidat el 2023, no tenia gaire raó de ser que lideràs l'oposició", ha subratllat. "Aquest és el plantejament que se m'ha fet des de la regional i des de Madrid: és millor que m'aparti i deixi pas a persones amb més futur i recorregut perquè puguin ser imatge del partit", ha afegit l'excandidat.

La decisió de Mateu Isern ha arribat "després de parlar amb Company, els regidors electes i la Secretaria General de Madrid. "Hem vist el que convenia més per al partit, i jo estava a la seva disposició". L'excandidat ha assenyalat que se sent "directament responsable" dels mals resultats, encara que ha considerat que no han pogut pactar per recuperar Palma per poc. "Per poc més de 1.000 vots no hem aconseguit una majoria de centredreta, perquè hem recuperat terreny respecte de les generals", ha dit.

Quant als rumors que assenyalen que hi ha crítiques dins del PP sobre la seva manca d'implicació en la campanya, Isern s'ha mostrat sorprès. "No se m'ha fet arribar cap comentari", ha dit. "S'ha fet la campanya que s'havia dissenyat des del partit", ha comentat. "Fa sis mesos que hi estic implicat fent feina per al partit. He assistit a desenes de sectorials. Ningú no ha fet mai una campanya més llarga ni amb més intensitat", ha continuat.

Retorn a la palestra política després de dos anys

El president del PP estatal, Pablo Casado, i el líder del PP balear, Biel Company, varen anar a cercar Mateu Isern perquè encapçalàs el projecte del PP per recuperar la batlia de Palma el desembre passat, quan feia poc més de dos anys que l'exbatle vivia apartat de la política. Isern havia estat batle de Palma del 2011 al 2015 amb majoria absoluta. No va repetir com a candidat municipal a les eleccions del 2015, però sí que es presentà a les generals del mateix any i aconseguí un escó al Congrés. Però, quan es varen haver de repetir els comicis estatals l'any 2016, va presentar la seva dimissió "per motius personals".

Llicenciat en Dret i militant del PP des de 1991, Mateu Isern prové d’una bona família, propietària de les antigues mines d’Alaró i de l'edifici ubicat damunt l'antic bar Cristal de Palma. Des del seu entorn s'explica que si es va acabar dedicant a la política, no va ser per fer doblers.

Alguns noms significatius del PP no varen entendre l'aposta de Casado i Company per Isern menystenint Marga Duran, qui va dissimular la decepció assegurant que es mantindria fidel al partit. "Estic convençuda que el candidat que ha escollit el partit és millor que jo", va declarar, disciplinada.

Després d'acceptar el repte de liderar el canvi a Palma el 26-M, Isern va recórrer a velles glòries del PP per formar la llista que l'havia de fer tornar a la batlia, la qual va incloure noms dels temps de Catalina Cirer i José Ramón Bauzá. No va quedar quasi cap rastre de la llista de l'anterior portaveu a Cort, Marga Duran, que encapçalà des del 2015 l'oposició municipal. Només hi va sobreviure Guillermo Sánchez, com a número 5. Un dels que mantenia un posicionament ideològic més de dretes dins de l’equip de Duran.

Durant la campanya electoral, l'ombra de la corrupció de la Policia Local de Palma el va perseguir, però ell considerà que era "una injustícia" que es volgués atorgar aquest problema a la seva legislatura. Tampoc no el va ajudar la seva afinitat personal amb el candidat de Vox a la batlia, Fulgencio Coll, de qui va dir que era "un luxe" comptar amb ell a la política municipal.

La caiguda electoral del PP en comparació al 2015 ha estat significativa: els populars han passat de 40.188 vots a només 27.084 (han perdut 13.104 vots).

stats