PALMA
Política 15/12/2018

Isern: el batle que anava per lliure

El PP recupera per a les municipals un candidat controvertit que es va enemistar amb Bauzá i Rodríguez

Aina Riera Serra
4 min
Isern: el batle Que anava per lliure

PalmaArribat des de l’ala més conservadora i regionalista del PP, polític vocacional, independent, educat i dialogant, a Mateu Isern encara se’l recorda com el batle de les retallades i de l’escàndol de corrupció a la Policia Local de Palma; el que es va acabar enemistant fins i tot amb els seus. Els rumors que encapçalaria de nou els populars de Ciutat feia setmanes que circulaven i aquesta setmana s’han confirmat. Encara no és oficial -s’espera que ho sigui dia 18-, però la reunió que va tenir dimecres amb Pablo Casado i Biel Company a Madrid deixen poc espai al dubte. Mateu Isern torna a la batalla política de Cort.

Les principals figures del PP es neguen a respondre per què Company i Casado han optat per l’exbatle, menystenint Marga Duran, que ha estat al capdavant del grup municipal durant tota legislatura. Company, a IB3 Ràdio, ha cercat aquesta setmana analogies amb el futbol i l’etapa en què ell volia fer de davanter centre i el feien jugar de centrecampista, donant a entendre que Duran és més versàtil i defugint una explicació clara. Duran dijous dissimulava la decepció assegurant que es mantindria fidel al partit. “ Estic convençuda que el candidat que ha escollit el partit és millor que jo; si no, el partit no l’hauria escollit”, va declarar, disciplinada.

Llicenciat en Dret i militant del PP des de 1991, Mateu Isern prové d’una bona família, propietària de les antigues mines d’Alaró i de l’edifici ubicat damunt l’antic bar Cristal de Palma. Per això, des del seu entorn s’explica que si es va acabar dedicant a la política no va ser per fer doblers , sinó per vocació de servei -o de poder-. Després de trenta anys de carrera com a advocat del Banc de Crèdit Balear, Isern va començar a tenir càrrecs polítics primer com a conseller de la Societat Municipal d’Aparcaments i després com a gerent del secretari general del PP a Palma, Álvaro Gijón. El 2009 va entrar al comitè de direcció de la Junta Territorial de Palma i va passar a ser secretari del Districte del Centre Antic.

D’entrada, Isern era afí al llavors president del PP de Palma, José María Rodríguez -que controlava amb mà de ferro el partit a Ciutat- i li va donar suport davant la candidatura de Francesc Fiol. Però a poc a poc es va començar a distanciar i a pensar que la cúpula del PP palmesà no comptava amb ell. Quan el 2011 José Ramón Bauzá va proposar-li de presentar-se com a candidat per a les municipals, Isern va demanar-li que convencés Rodríguez perquè deixàs la presidència local del partit. Bauzá no va poder complir i Isern es va haver de presentar amb unes llistes plenes de rodriguistes. Venceren amb majoria absoluta.

Durant la legislatura, les tensions entre Isern, Rodríguez i Bauzá es varen anar fent de cada vegada més evidents. Isern reconeixia que se sentia desplaçat dins el partit, que no el convidaven a les juntes directives i que no podia prendre cap decisió que afectàs Ciutat sense rebre pressions internes. Mentrestant, el president del PP a Palma -Rodríguez- assegurava que Isern anava per lliure i no combregava amb les principals idees i la manera de fer de la formació.

En les darreres eleccions municipals, les de 2015, Isern va deixar el despatx a l’Ajuntament amb l’entrada de la nova coalició d’esquerres. El socialista José Hila el va substituir com a batle. Ja s’havia destapat l’escàndol de corrupció de la Policia Local a Palma, que esquitava tant Rodríguez com l’exregidor Álvaro Gijón. Isern sempre va desmarcar-se del cas, però va reconèixer que no havia pres prou mesures per evitar la corrupció dins el cos policial. A les eleccions espanyoles de 2015 va sortir escollit com a diputat, però no ho va ser gaire temps. El maig de 2016 va dimitir per “circumstàncies estrictament personals”.

La majoria de regidors del grup municipal del PP s’han negat a comentar amb l’ARA Balears l’elecció d’Isern com a cap de llista per a les municipals. María José Bauzá, amb una rebuda freda, tan sols diu que és una decisió del partitque no li sembla “ni bé ni malament”.

Reacció a l’oposició

A les files socialistes consideren que els populars han optat per una estratègia defensiva per evitar o frenar una possible fuga de vots a Ciutadans. Hila, actual regidor d’Urbanisme i que era a l’oposició quan Isern governava, manté que el PP “ha d’estar molt malament per haver de rescatar noms del passat”. També destaca que, per nomenar-lo, la cúpula del partit “no ha comptat amb els populars de Palma per a res”. El també socialista i exregidor d’Hisenda Andreu Alcover defineix l’exbatle com una persona “amable i ben educada”. No li estranya gens la manera com l’han designat perquè, diu, és una constant en el Partit Popular, i recorda que Isern mateix ho va patir quan varen triar Duran en lloc seu. Afirma que “haurà de donar moltes explicacions” per tota la legislatura durant la qual va governar.

Amb el cas de la Policia Local encara per aclarir, el nom d’Isern recorda un dels moments més tèrbols del PP, que va acabar amb la imputació de José María Rodríguez i Álvaro Gijón. Tot i que el nom d’Isern no s’ha vist esquitat directament pel cas, no és absurd pensar que si era batle i comandava l’Ajuntament, hauria d’haver assumit certes responsabilitats. L’actual regidora de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor -també socialista-, apel·la a la responsabilitat política d’Isern arran del cas Policia Local. Pastor diu que ha patit la mala gestió de l’etapa d’Isern com a batle i recorda que tots els càrrecs que ell va nomenar són ara persones imputades. Alberto Jarabo, cap de llista de Podem a Ciutat, remarca que el “ressuscitat” Isern es va mantenir passiu en l’escàndol de corrupció policial, que el va deixar “en molt mala posició”.

Antoni Verger, regidor de MÉS a Cort durant la legislatura anterior, és especialment crític i descriu Isern com “el batle de les retallades als funcionaris, profundament de dretes, qui va impulsar el centre comercial de les Fontanelles i l’home que no es va atrevir a destituir Gijón, quan ja se sabia que havia rebut tractes de favor per part del cos policial”. Creu que el nomenament a dit pot haver decebut els afiliats que no hi han pogut dir la seva.

El portaveu de Ciutadans a Palma, Josep Lluís Bauzà, reconeix que és amic personal de Mateu Isern i potser per això no vol valorar-ne la candidatura, malgrat que obre la porta a la possibilitat d’arribar a acords futurs amb el PP.

stats