Marlaska, Iglesias i la directora de la Guàrdia Civil reben cartes amenaçadores amb bales a l'interior

El líder de Podem creu que l'extrema dreta crea "el clima d'impunitat" que provoca aquestes actituds

ARA
3 min
El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una imatge d'arxiu

MadridEl ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el líder de Podem, Pablo Iglesias, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, han rebut en les últimes hores una carta amenaçadora amb bales a dins, segons han informat fonts del ministeri de l'Interior i del partit lila. El cas ja està en mans de les autoritats policials, després que la secretària de Gámez obrís la carta i ho denunciés davant la Unitat Central Operativa. En el cas de Marlaska, la carta l'ha rebut aquest dijous a la seu del ministeri i, segons ha explicat Interior, hi deia el següent: "Tens deu dies per dimitir. El temps de riure't de nosaltres s'ha acabat. Policia Nacional. Guàrdia Civil. El temps el tens en contra per als trets [taponazos en l'original]".

En la carta a Iglesias, que el líder de Podem ha publicat a les seves xarxes socials, hi va adjunt el missatge: "Has deixat morir els nostres pares i avis. La teva dona, els teus pares i tu esteu sentenciats a la pena capital. El temps s'esgota". Acompanyant la missiva hi havia dos cartutxos del calibre 7,62 x 51 mm. Són les mides de les bales de Cetme, el fusell d'assalt oficial de l'exèrcit espanyol, tal com ha denunciat Unides Podem. Segons l'ACN, fonts d'Interior discrepen que siguin exactament de Cetme i apunten que ara seran analitzades a la Comissaria General de la Policia Científica.

L'amenaça de mort que ha rebut Pablo Iglesias

En la mateixa publicació a Twitter, Iglesias ha apuntat directament a l'extrema dreta com el detonant de l'amenaça de mort. Concretament, ha acusat Vox de crear "un clima d'impunitat" que provoca aquestes actituds. "Avui són bales en una carta, i demà veurem què passa", ha afirmat aquest divendres en una entrevista a TVE. De fet, ha anunciat que si la candidata de Vox, Rocío Monasterio, no es retracta de les seves declaracions sobre l'autenticitat de l'amenaça, Podem "es replantejarà estar en cap espai amb Vox". Monasterio, instants després que es fessin públiques les amenaces, va dubtar de la seva autenticitat: "Del govern no ens en creiem res". I, finalment, Iglesias s'ha negat a estar en el mateix espai que Vox aquest divendres, en el debat de la Cadena SER, on tots els líder de l'esquera han abandonat l'estudi i el debat ha acabat abans d'hora. Podeu veure aquesta informació ampliada aquí.

Trets a una foto de Sánchez

No és el primer cop que Iglesias rep missatges amenaçadors d'aquest estil, però sí el primer que Marlaska denuncia una carta com aquesta. El juny de l'any passat ja va ser detingut un exmilitar que apareixia en un vídeo difós a les xarxes socials en què disparava amb escopeta contra fotografies del president espanyol, Pedro Sánchez; el llavors vicepresident segon, Pablo Iglesias; Marlaska; la titular d'Igualtat, Irene Montero, i el portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique. El vídeo simulava un afusellament després d'un presumpte judici amb sentència de mort. L'Audiència Nacional, però, va arxivar el cas al no veure-hi un delicte d'amenaces i el va enviar de nou a un jutjat de Màlaga.

Sánchez ha condemnat a través d'un tuit les "greus amenaces" que han rebut Marlaska, Gámez i Iglesias i ha recordat que "són responsables polítics i servidors públics". "Per afrontar qualsevol discrepància, la paraula. Davant les amenaces i la violència, justícia i democràcia", ha assenyalat.

stats