Política 24/07/2021

Marga Prohens, elegida presidenta del PP balear amb un aclaparador 99,72% dels vots

La nova líder assegura que "d'aquí a dos anys" governaran els populars, tant a les Illes com a l'Estat

5 min
La nova presidenta del PP balear, Marga Prohens

PalmaEl XVI Congrés del PP balear ha elegit aquest dissabte Marga Prohens com a nova presidenta dels populars a les Illes, després d'haver rebut el 99,72% dels vots que s'han emès. El president del Consell d'Eivissa i president de la mesa del congrés, Vicent Marí, ha estat l'encarregat d'anunciar el resultat. Prohens, que era l'única candidata, ha estat proclamada presidenta enmig d'una atmosfera d'eufòria i amb proclames constants per la unitat del partit, i ja ha donat per fet que "d'aquí a dos anys governarà el PP", tant a les Balears com al govern espanyol. "El partit està cohesionat, unit, llest per governar. Les millors coses estan per arribar", ha dit la ja presidenta popular, que ha donat les gràcies a la seva família, al seu fill i a la seva parella molt emocionada. Prohens ha tingut paraules per al president del PP estatal, Pablo Casado, i per al secretari general de la formació, Teodoro García Egea. "No ens hem de resignar. Hi ha una altra manera de gestionar i m'emociona que les que vàrem començar sent secretàries de comunicació de Pablo Casado siguem avui aquí", ha dit a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que també ha donat el seu suport a la líder autonòmica amb la seva presència.

D'altra banda, Prohens, que ha fet el discurs alternant el català i el castellà, també ha tingut paraules d'agraïment per a Biel Company per haver "travessat la tempesta perfecta" i haver liderat el partit en les hores més baixes", després de les derrotes electorals a les Balears el 2015 i el 2019 i de la moció de censura contra Mariano Rajoy.

La nova presidenta del PP ha carregat amb molta contundència contra el Govern del Pacte, sobretot, i l'executiu de Pedro Sánchez. I, emulant Díaz Ayuso, ha enarborat en tot moment la bandera de la llibertat. "Som una dona lliure, sense tuteles, i vull donar la cara per tots els que han entès que això va més enllà d'esquerres i dretes", ha assenyalat, malgrat que després ha atacat la gestió de l'esquerra. "Em preocupa el furor amb el qual l'esquerra agafa el Butlletí Oficial de l'Estat i que diguin que no hi ha lloc per a l'individu. Decideixen el partit, el govern i els que en saben. I la resta, a callar", ha continuat, a més d'assegurar que "això no és democràtic, encara que s'hagin guanyat les eleccions democràticament".

"Lluitarem en totes les batalles i no entregarem les banderes de les quals s'han apropiat", ha assegurat Prohens, referint-se a "la sostenibilitat, el medi ambient i els drets socials". "Aquestes són les banderes del PP!", ha exclamat, i ha acusat l'esquerra de fer "propaganda sense gestió". "Això és engany i és el que van fent", ha afirmat. La líder del PP també ha defensat la iniciativa privada enfront de les ingerències de les institucions públiques. "Som una terra emprenedora que no seu a la porta de casa a esperar el que caigui del cel. La política hi és per regular i per prestar serveis bàsics que no es poden comercialitzar, però no pot substituir l'empenta de la gent", ha dit.

Una altra de les acusacions de Prohens contra els governs d'esquerres és la seva voluntat de "controlar els missatges i les idees". "Ara tenen més comunicadors que gestors, per la seva obsessió de controlar el relat i presentar el turisme com l'essència de tots els mals", ha continuat. Perquè el turisme ha estat una de les pedres angulars del seu discurs. "Som una comunitat que viu orgullosament del turisme i no demanarem perdó ni ens n'avergonyirem com fan els governs d'esquerres", ha criticat, a més de lamentar que la seva "meta" sigui "oposar-se a qui treballa i crea llocs de feina".

Marga Prohens, instants després de ser elegida presidenta del PP balear

"A començament dels 90, les Illes Balears eren la regió més rica d'Espanya i de les 10 primeres d'Europa", ha continuat Prohens, alabant els empresaris illencs. "Ara ocupam el setè lloc d'Espanya i tenim 9.000 milions d'euros de deute", ha subratllat. La líder del PP també ha fet referència al preu de l'electricitat i a les dificultats per trobar un habitatge, i ha carregat contra el "bloqueig per investigar el cas de les menors explotades sexualment".

D'altra banda, Prohens ha defensat que el PP balear proposa "un projecte amb accent propi, que defensa les particularitats, la cultura, la llengua i la història d'aquestes Illes". Així mateix, ha recordat que "aquesta comunitat autònoma" arrossega "vells problemes", com la manca d'un REB complet i el retard en la reforma del sistema de finançament. "Volem ser com la resta d'autonomies en accés a serveis, i s'ha de compensar la insularitat. Necessitam un REB de veritat, com el que vàrem signar amb el PP i que Armengol va tornar per sectarisme", ha comentat.

A més, la presidenta popular ha demanat que s'aturi de "criminalitzar la restauració i l'hostaleria" i de carregar aquest sector amb la responsabilitat del virus, de dictar les normes "des d'un despatx" i ridiculitzar-lo. "Riuen perquè llibertat sigui prendre canyes", ha apuntat una altra vegada en referència a Díaz Ayuso. "Idò sí. Així és la nostra manera de viure i n'estic molt orgullosa!", ha exclamat. Prohens ha recordat que els seus padrins "s'han guanyat la vida servint canyes". "Som neta d'hostalers, un món que l'esquerra ha intentat menysprear dient-los tavernaris. Idò sí, i a molta honra", ha afegit.

Un altre dels punts que ha tocat la presidenta popular en el seu parlament ha estat la modificació dels pactes successoris. Prohens ha demanat que, si governa, Pablo Casado els tregui de la llei antifrau i que deixi "aquesta figura pròpia del dret civil balear com estava". "Fa mal que ens hagin robat una cosa que és la nostra manera de ser, que és en l'ADN d'aquestes Illes", ha continuat.

Quant a l'educació, Prohens ha fet servir el discurs habitual del PP: "Cal fomentar la cultura de l'esforç i protegir el dret dels pares a decidir l'educació dels seus fills", ha dit. "L'educació del meu fill no la decideix un govern, la decidesc jo", ha remarcat.

Agraïments de Company

Per part seva, l'expresident del PP balear, Biel Company, a més d'assegurar que "el PP tornarà a governar de la mà de Marga Prohens", ha tingut unes paraules d'agraïment per a les persones que "han posat els interessos del partit per damunt dels interessos particulars", just quan "la imatge del PP estava en les hores més baixes". "Gràcies de manera especial a Toni Fuster, el meu secretari general, que ha hagut d'encarar-se a la pitjor època que ha viscut el PP en aquestes Illes", ha afegit.

L'expresident del PP balear, Biel Company

Segons Company, "el vent polític ha canviat gràcies a la victòria d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid". "Es tracta de saber aprofitar aquest vent, aconseguir que Marga Prohens s'assegui en el Consolat i Pablo Casado en el govern d'Espanya", ha manifestat, enmig dels aplaudiments del públic.

Quant a la situació del partit quan ell en va agafar les regnes, ha considerat que "cal recordar" les errades del passat per no tornar a cometre-les, encara que "no val la pena aprofundir-hi". "Ens vàrem trobar un partit dividit i una situació econòmica desastrosa. Cal recordar-ho perquè ningú torni a deixar el partit fet un desastre", ha destacat.

stats