Política 16/10/2019

Marchena anticipa la "dificultat" que els jutges del Procés acabin assumint la causa dels exiliats

El magistrat destaca la "gran complexitat" de la sentència i l'"esforç deliberatiu" del tribunal

Ot Serra
3 min
El president de la sala segona del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, exposant la seva candidatura per revalidar el càrrec

MadridManuel Marchena revalidarà el seu càrrec com a president de la sala segona del Tribunal Suprem un cop els membres de la sala de govern del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) acceptin la seva candidatura, que no té cap rival. En l'exposició que ha fet aquest dimecres davant el president, ha anticipat la situació que es podria produir si els líders independentistes exiliats acaben sent jutjats a Espanya i, concretament, al Tribunal Suprem. "La idea que la sala que ha valorat 500 testimonis, ha escoltat 12 acusats i que en realitat està a disposició de tornar a enjudiciar fets similars, ens situa en una posició difícil", ha assenyalat el president del tribunal del Procés, que ha suggerit "mecanismes de substitució".

Marchena ha recordat que fins a 13 jutges dels 15 que hi ha a la sala segona han estat contaminats per aquesta causa, tenint en compte els set membres del tribunal, l'instructor, els tres membres de la sala d'apel·lacions i un que va substituir un jutge que va causar baixa temporal, i Carmen Lamela, que va ingressar a la sala segona després d'instruir des de l'Audiència Nacional l'inici de la causa. Malgrat el problema que genera la situació, el jutge ha recordat que hi ha jurisprudència de la justícia europea que habilita que la sala que ha jutjat acusats en règim de coautoria també assumeixin el cas d'altres protagonistes.

Tot i que Marchena ha assegurat que no ha tingut temps d'incloure la sentència del Procés a la instància per problemes de dates de la seva publicació i la convocatòria de la seva presentació, ha constatat en el seu discurs que la sentència del Procés és "molt especial pel contingut, l'extensió i els problemes que hem abordat". "És de gran complexitat", ha afirmat el ponent de la resolució, que també ha subratllat l'"esforç deliberatiu" de tots els magistrats que hi han participat. El president del CGPJ, Carlos Lesmes, però, ha introduït diverses qüestions sobre el cas del Procés i ha mostrat la seva preocupació per les filtracions periodístiques que van avançar la resolució.

Marchena ha "lamentat de cor" el que ha anomenat "pronòstics que després s'han confirmat" sobre la sentència i s'ha "consolat" amb el fet que el contingut sencer de la resolució no s'anticipés en cap mitjà de comunicació. El ponent ha mostrat el seu compromís que "no torni a succeir", però ha defensat que el document va passar per moltes mans, a més de destacar el fet que el seu correu electrònic fos objecte de hackejos. "Quan s'està buscant una sentència per l'interès històric i s'arriba al punt d'endinsar-se al correu del ponent i intentar trobar la relació de correus i l'historial de navegació, doncs evidentment aquest risc de la filtració és un risc que és paral·lel a l'interès que estava suscitant", ha indicat. "Jo vull entendre el tractament d'unes dades que s'obtenen a partir de comunicacions informals o de terceres persones a qui es comenta alguna dada i que un cop coordinats, tractats i filtrats permeten una informació concreta sobre la sentència que fa molt mal", ha afegit. Amb tot, Lesmes ha acabat felicitant Marchena per la direcció de la causa del Procés.

Confiança en la qüestió prejudicial de Junqueras

Així, en el discurs ha quedat en un segon pla la sentència per sedició contra els líders independentistes, però també ha fet referència a la qüestió prejudicial presentada al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, quan ha estat preguntat per les relacions del Suprem amb tribunals de menys instància o tribunals internacionals. "Últimament hem suscitat una qüestió prejudicial per l'absoluta fe en el que és el diàleg entre tribunals", ha assegurat Marchena.

En la seva intervenció, el candidat també ha fet referència a la figura de l'acusació popular en els procediments judicials i ha opinat que un partit polític o un sindicat no haurien de poder-ho ser. En la causa sobre el Procés el partit d'extrema dreta Vox l'ha exercida, fet que ha ajudat com a altaveu en la seva representació institucional. Marchena també ha considerat que en determinats delictes que aborden interessos col·lectius, el tribunal pugui comptar amb l'ajuda de ciutadans que puguin estar interessats en el que constitueix el dany del delicte.

stats