ENTREVISTA
Política 23/03/2019

Marc Pérez-Ribas: “Dos o tres euros poden fer que un turista decideixi venir o no”

Candidat a la presidència del govern de les illes balears per ciutadans

Maria Llull
5 min
Marc Pérez-Ribas: “Dos o tres euros poden fer que un turista decideixi venir o no”

PalmaMarc Pérez-Ribas (Barcelona, 1969) serà el cap de llista de Ciutadans en les eleccions autonòmiques després de donar la sorpresa en les primàries del 9 de març. Acabat d’arribar a la palestra política, les ganes són la seva arma principal.

Esperàveu imposar-vos a Xavier Pericay en les primàries de Cs?

Quan em fico en un projecte, hi vaig amb la il·lusió de guanyar. Sabia que era molt complicat i que les dificultats serien enormes, però al final els afiliats varen considerar que havien d’escollir el meu perfil.

Com definiu el vostre perfil?

Això s’hauria de demanar als afiliats, que m’han escollit.

Però què diríeu si us haguéssiu de definir com a polític?

En primer lloc, no som polític [riu]. Sempre he tingut activitat professional a l’empresa privada, encara que estic molt vinculat a la vida social mallorquina. Vaig considerar que era el moment de fer la passa i entrar en política.

Us definiu com el candidat de les bases. Els líders de Ciutadans han estat allunyats de les bases?

Quan fas la campanya, cerques un eslògan i vaig utilitzar aquest. Els afiliats em varen animar a presentar-me i em mostraren suport.

Com heu encaixat les crítiques de Pericay, que han estat públiques i notòries?

Amb elegància. És evident que he d’aprendre moltíssimes coses, perquè som un nouvingut en el món de la política. De segur que cometré errades. Això és assumible i no crea cap problema.

Quan el portaveu parlamentari diu que no sou el líder del partit, és perquè vós ho heu fet veure en algun moment?

Tècnicament, les primàries designen el cap de llista de les eleccions al Govern balear. Em sento satisfet només amb aquest títol.

Heu parlat amb Pericay?

Per descomptat. Tenim diferències, però som un equip. Hem de sumar tots.

Com és la vostra relació personal en la distància curta?

Sempre hem tingut bona relació. Ja havia col·laborat amb Xavier abans de les primàries.

Heu dit públicament que tal vegad a caldria no centrar-se tant en el tema de la llengua. Què es podria haver fet millor en aquest àmbit?

Potser es varen malinterpretar les meves declaracions. El partit es va fundar per lluitar contra la imposició del català a Catalunya i a la resta de les comunitats on hi ha aquesta problemàtica. Pericay és un dels fundadors i expert en el catalanisme excloent. Com que vinc de la societat civil i tinc moltes inquietuds a part de la llengua, considero que puc sumar altres àrees, com medi ambient o transparència.

Això vol dir que mantindreu el mateix discurs que fins ara pel que fa a la llengua?

El discurs serà el mateix. La ideologia és la mateixa.

Des del partit es llancen missatges contra el pancatalanisme. Trobau que la situació és realment d’imposició i que el castellà està discriminat? Veis conflicte al carrer?

S’està fent legislació que apunta cap aquí. La discriminació que pateixen els funcionaris i el talent que ve de fora per obtenir plaça a les Illes és un problema. En aquest cas estam a favor que el català sigui un mèrit i no un requisit. Hi ha altres temes, com l’adoctrinament a les escoles.

Però veis un problema social real?

Potser a la societat no ho és tant, però és un tema del Govern de les Illes Balears, que està potenciant aquesta discriminació.

Si la discriminació de la qual parlau no té cap reflex en una situació conflictiva a la societat i només es parla de casos puntuals, podem parlar realment de discriminació?

Si són denúncies puntuals, s’han de tractar. El que no pot ser és que es neguin les denúncies puntuals, que és el que passa ara.

Trobau lògic voler canviar la legislació de tots per casos puntuals?

És un tema que s’hauria de parlar en el Parlament.

Com valorau la feina de Ciutadans en el Parlament?

S’ha fet feina en condicions complexes, amb dos diputats dins un grup mixt que per desgràcia no feia més que créixer [riu], sense mitjans, posant-hi moltíssimes hores... Xavier [Pericay] i Olga [Ballester] han fet una feina impressionant.

Fa un temps que sou del partit, que està fitxant gent a dreta i esquerra. Com veis les incorporacions?

El partit cerca talent. És evident que tenim molts afiliats amb talent, però si ve de fora, benvingut sigui. Estic segur que Joan Mesquida hi aportarà moltíssim.

Manuel Valls, Joan Mesquida i José Ramón Bauzá són figures que no han funcionat dins els seus partits anteriors. Què us fa pensar que a Ciutadans sumaran?

No els conec i no puc opinar. A més, no he participat en la negociació d’aquestes incorporacions.

En el cas de Bauzá, heu considerat si podria perjudicar en lloc de beneficiar el partit a les Balears?

Bauzá és un assessor d’Albert Rivera durant la campanya de les generals. Els afiliats de les Balears estam il·lusionadíssims amb el fet que Rivera pugui ser president d’Espanya. Si considera que Bauzá el pot ajudar, fantàstic. Tenim clar que a les Balears no pot anar a cap llista.

Malgrat això, no teniu por d’una repercussió electoral negativa a les Balears pel fet de comptar amb ell?

El nostre electorat ha d’entendre que les llistes a les Illes tenen molt de talent i que tenim moltes ganes de millorar la societat balear, i que ens centrarem en les nostres illes.

Quins seran els valors que defensareu amb la vostra feina al Parlament? Em podeu explicar alguna proposta concreta?

El programa electoral encara no l’hem tancat, l’estam acabant. No està definit al 100%, però continuarem insistint en transparència, gestió eficaç, evitar duplicitats, la llengua... Farem un seguiment de les polítiques que hem intentat dur a terme aquesta legislatura.

Ciutadans donaria suport al PP per formar Govern, encara que els populars pactassin amb Vox a les Balears, com ha passat a Andalusia?

A Andalusia hem firmat un pacte amb el PP transparent i amb unes idees molt clares. A les Balears sortim a guanyar. Com ja he comentat, tenim molta il·lusió i molta empenta. Ja veurem quines seran les negociacions posteriors a les eleccions.

Les enquestes us donen cert marge de millora, però en cap cas el Govern. Com ho interpretau?

Nosaltres representem la regeneració, la transparència i la il·lusió de fer feina amb vocació de servei al ciutadà. Les enquestes evolucionaran molt durant les setmanes anteriors a les eleccions i esperem arribar amb molta força per guanyar.

Com us definiu ideològicament?

Som un partit de centre i liberal, amb vocació de servei. A més, no duem motxilles, comparats amb altres partits.

Com valorau a escala democràtica que Vox sigui un actor en l’escenari polític actual?

No ho puc valorar. Hi és [riu]. Ens hem d’adaptar a la realitat.

Com valorau el Govern del Pacte?

Ha estat una legislatura molt orientada a prohibir en comptes de gestionar. S’han atacat sectors productius molt importants. El nostre principal objectiu és que no torni a governar el tripartit actual.

Faríeu marxa enrere en alguna de les lleis que s’han aprovat?

Segurament, sí, però encara no ho tenim definit. Hi haurà molts temes que tirarem enrere.

Amb quina de les lleis aprovades estau més en desacord?

Amb el fet de doblar l’ecotaxa. És un moment en què serà complicat per al sector turístic que l’ecotaxa sigui el doble que l’any anterior. És contraproduent.

No perjudica també al sector turístic la pujada de preus efectuada els darrers anys, aprofitant la manca de competidors directes?

Tot va tan just avui en dia, que 2 o 3 euros poden fer que un turista decideixi venir o no. La darrera pujada de l’ecotaxa afecta la competitivitat.

Hi insistesc: els preus elevats no afecten la competitivitat?

No som hoteler.

Però què pensau que és millor: abaixar els preus o llevar l’ecotaxa?

No ho puc assegurar. La veritat és que no hem tancat el programa. Però sí que estam en contra de la pujada que s’ha fet de l’ecotaxa.

En què us centrareu en la campanya? Quin serà el vostre missatge?

A escala estatal, el nostre eslògan és que volem societats lliures i iguals. A escala balear, encara no ens ho hem plantejat. Ho farem quan comencem a treballar en la campanya.

Idò per què considerau que els ciutadans han de votar Marc Pérez-Ribas?

Som un partit de gent molt il·lusionada a millorar la societat, de gent de centre amb talent que volem... [silenci] apuntalar l’estat de benestar i aconseguir un progrés sostenible.

stats