Política 14/06/2019

Maragall ofereix ara a Colau compartir l'alcaldia i BComú respon que "no hi ha cap proposta real a valorar"

Els comuns veuen "nerviosisme" a ERC i l'acusen de voler "condicionar" la seva consulta interna

M.o.
2 min
Ernest Maragall: “La diplomàcia catalana ha  de fugir de provocacions”

BarcelonaERC s'ha tornat a moure avui per intentar frenar l'entesa d'Ada Colau amb el PSC per aconseguir l'alcaldia de Barcelona amb els vots de la formació de l'ex primer ministre francès Manuel Valls. El candidat republicà, Ernest Maragall, ha instat avui Colau a asseure's a parlar d'una possible alcaldia compartida, dos anys per a cadascun. Un pas que fins ara s'havia negat a fer. Segons ha defensat avui, era als comuns, com a força que va quedar en segon lloc, a qui pertocava posar aquest punt sobre la taula de negociació i això no va passar. Però Maragall entén que les paraules d'avui de Colau, que en una entrevista a TV3 ha negat que ERC els hagi fet mai aquesta oferta, poden suposar un canvi i li demana, de nou, que aturi el pacte amb el PSC i que s'assegui a parlar-ne.

"Posem el comptador a zero", li ha dit. "Podrem parlar del que convingui, fins i tot de dividir l'alcaldia", ha afegit Maragall quan falta un dia per al ple d'investidura i les bases dels comuns ja estan votant sobre si prefereixen el pacte amb el PSC o l'entesa amb els republicans. "Si va de veritat, posem el comptador a 0 i, si no, que quedi clar que vol avançar en la governació amb els vots de Valls", ha defensat el republicà en la seva última proposta a Colau. I insistint, de nou, en la necessitat que ella trenqui primer amb els altres possibles socis. De fet, ERC havia llançat ja un ultimàtum als comuns per aturar negociacions fins que no s'allunyessin del PSC.

Els comuns, però, han restat credibilitat a l'oferta de Maragall. La número tres de la llista de BComú, Janet Sanz, li ha respost que "no és una proposta que pugui ser valorada seriosament". Segons ha dit en declaracions als mitjans, es tracta només de "declaracions que no expressen cap proposta en concret [...] No és una proposta real a valorar", ha insistit, retraient també al candidat republicà que ni ell ni cap altra persona del seu equip s'hagi posat en contacte amb els comuns per plantejar la possibilitat que ha posat sobre la taula. Amb tot, Sanz ha considerat que les paraules de Maragall són fruit del "nerviosisme" i responen a una voluntat de "gesticulació" per "influir o condicionar" la consulta interna dels comuns per determinar si BComú pacta amb el PSC o amb ERC, que acaba aquest divendresd a les 17:00 hores.

Canvi de criteri

Fa menys d'una setmana, en una entrevista a l'ARA, Maragall defensava que l'opció de dividir l'alcaldia no era "el millor criteri de respecte a la voluntat dels ciutadans" i apostava per una figura de màxim rang per a Colau, que estaria immediatament per sota del de l'alcalde. Maragall va ser ahir molt dur amb la decisió dels comuns de preguntar a les seves bases sobre els possibles pactes i decantar-se ja de manera clara pel pacte amb els socialistes perquè els garanteix l'alcaldia. El republicà va acusar Colau d'haver sigut "deshonesta" i de perseguir només "el tron".

Avui, però, ha tornat a canviar l'escenari i ERC fa una crida, gairebé en el temps de descompte, per reprendre les converses i intentar frenar l'entesa de comuns i socialistes. La decisió, però, a hores d'ara ja està en mans de les bases dels comuns, que poden votar fins a les cinc de la tarda d'avui.

stats