Política 31/10/2020

La manca d’inversions estatals deixa en evidència Armengol

La solidaritat que la presidenta ha demanat al govern de Pedro Sánchez en reiterades ocasions no arriba a les Balears

M. Ll.
3 min
La manca d’inversions estatals deixa en evidència Armengol

Palma“Solidaritat” ha estat una de les reclamacions més repetides per Francina Armengol els darrers mesos. La presidenta del Govern no s’ha cansat de dir que les Balears necessiten ara el retorn de la solidaritat econòmica de què l’Arxipèlag ha fet gala anteriorment amb la resta de territoris de l’Estat, perquè les Illes són la comunitat més afectada per la pandèmia del coronavirus. Però el projecte dels pressupostos generals de l’Estat ha deixat en evidència Armengol, que, per molt que hagi demanat, ara veu com les Balears queden les terceres per la coa en inversions estatals, amb poc més de 201 milions d’euros, i molt per sota de la mitjana estatal.

La presidenta va reclamar solidaritat a Felip VI, quan el rei d’Espanya va passar una part de l’agost a Mallorca. També va recordar a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ara li tocava a Espanya ser solidària amb les Illes. Armengol va clamar per la solidaritat de l’Estat a Pedro Sánchez durant la conferència de presidents de principi de setembre. Però les reivindicacions no s’han vist reflectides en uns pressupostos que afegeixen un nou capítol a l’infrafinançament ja històric de les Illes.

Però la cap de l’Exeuciu no va ser qui va aixecar la veu del Govern una vegada es varen fer públics els comptes estatals dimecres, sinó que va ser la consellera d’Hisenda, Rosario Sánchez, qui l’endemà va deixar sobre la taula un missatge molt clar: el govern espanyol “no compleix el REB” -que diu que les Balears han d’estar a la mitjana en inversions. Aquest tractament de l’Estat cap a les Illes “no és just”, va declarar, i, a més, “és una errada” que es perpetua en el temps. Aquest diari ha demanat a la Conselleria d’Hisenda si pensa dur el govern espanyol als tribunals per incomplir el règim especial quan acabi el tràmit dels pressupostos en el Congrés, però la resposta que ha rebut és que ara “s’inicia la tramitació parlamentària i s’obre la fase d’esmenes” i també que “es reclamaran convenis amb l’Estat per a inversions addicionals”.

Divisió entre els socialistes

Els pressupostos han obert una divisió en el si del PSIB que va quedar palesa amb la resposta de la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, a les queixes de Rosario Sánchez. Calvo va negar amb contundència que l’executiu hagi infringit cap llei, en referència a les manifestacions de la consellera sobre el REB -cal recordar que la part del règim especial que estableix que les Balears han d’estar a la mitjana estatal d’inversions es va aprovar com a decret llei. “No s’ha incomplert cap llei. És inacceptable que es digui que s’incompleix una llei”, va insistir, a més de recordar que encara se n’ha de desplegar tota la part fiscal. La delegada va contrarestar les xifres que la consellera havia donat per bones -que els 201 milions d’euros en inversions deixaven cada habitant de les Illes amb 175 euros, mentre que la mitjana espanyola és de 258- i va sumar-hi 133 milions dels fons europeus i convenis sectorials que no tenen res a veure amb les inversions directes de l’Estat a les Illes: en total, Calvo va parlar d’uns 507 milions.

Però aquesta no ha estat l’única divergència visible entre els socialistes illencs. Mentre que la consellera d’Hisenda va demanar al grup parlamentari socialista en el Congrés que “el pressupost millori durant la tramitació”, el diputat balear a Madrid, Pere Joan Pons, va qualificar divendres els comptes “com els millors que hem tingut en anys”. Igual que Aina Calvo, Pons va destacar que les inversions sumen 507 milions d’euros. El senador Cosme Bonet va anar més enllà i va assegurar que “el govern d’Espanya ha estat i continuarà estant al costat de les Balears en els seus moments més difícils”, aquests pels quals Armengol havia demanat una solidaritat especial.

Des de dimecres fins al tancament d’aquesta edició, Armengol no havia dit ni una sola paraula sobre els pressupostos, i es va limitar a agrair a les xarxes socials la inversió de 100 milions d’euros que el Ministeri de Turisme preveu per donar suport al sector de les Illes -les Canàries en rebran 100 més. Però els socis del Pacte i la resta dels partits que formen part del Parlament han reclamat al Govern més contundència davant Pedro Sánchez. I, mentre que el PP, Cs i El Pi lamenten el poc pes de la presidenta a Madrid, MÉS per Mallorca ha acusat els diputats illencs dels partits d’àmbit estatal de submissió i reclama la compareixença d’Aina Calvo davant el Parlament perquè aclareixi les seves declaracions.

stats