Mobilitat
Política 06/03/2023

Llum verda a la concessió de llicències de taxi temporals durant la temporada turística

El conseller de Mobilitat ha incidit que, almenys per a aquest any, no s'obrirà la porta a la presència d'Uber i Cabify a les Balears

2 min
Taxistes circulant per Palma.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el decret que permet als ajuntaments concedir llicències temporals de taxi, de manera excepcional i durant la temporada turística d'aquest any, per fer front a l'alta demanda al llarg dels mesos centrals de l'estiu, entre turistes i residents. Els consistoris ho hauran de justificar amb un acte administratiu que estableixi el nombre mínim i màxim de llicències temporals, les quanties de les taxes o les condicions de la prestació del servei. Així i tot, el Govern no ha marcat un límit al nombre total de llicències.

La normativa també obliga l'Executiu, en el termini d'un any, a establir un règim unificat de recollida de viatgers per als taxis a Mallorca. Això implica que un taxi podria recollir persones a qualsevol municipi de l'illa, tot i que ha de disposar del vistiplau dels ajuntaments, que en són els competents. El que sí que ha detallat el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, és que la unificació es podria fer per zones determinades, com la de l'àrea metropolitana de Palma (Llucmajor, Calvià, Marratxí i Palma).

El decret també entra en la regulació del transport discrecional de viatgers en autobús, en origen o destinació als ports i aeroports illencs. Així, es podran contractar places individuals amb una antelació mínima de 24 hores, i no es podran utilitzar les aturades reservades per a les línies regulars d'autobús. La Conselleria podrà autoritzar la contractació per plaça en cas d'esdeveniments amb una afluència massiva, en què la demanda superi l'oferta dels serveis regulars existents. Aquesta mesura estarà vigent entre l'1 de maig i el 31 d'octubre d'aquest any, tot i que es podria prorrogar el 2024, per les mateixes dates.

A més, amb el decret es permetrà que els vehicles de lloguer amb conductor, més coneguts com a VTC, que vulguin fer serveis d'àmbit urbà en puguin fer amb una prèvia autorització de l'ajuntament on el vehicle tingui la residència. El Govern, igualment, continua tancant la porta a l'entrada a les Balears d'empreses del sector, especialment Uber i Cabify.

Limitació a l'entrada de cotxes

Demanat per si s'haurien de limitar els cotxes de lloguer a les Illes, el conseller de Mobilitat creu que, "a la llarga", sí que s'hauran de limitar, però també l'entrada de cotxes particulars. "És un equilibri absolutament racional", ha subratllat. També s'hi ha afegit el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, qui ha expressat que "tan important és tenir menys cotxes de lloguer com menys cotxes de propietaris de les Illes, per una qüestió de salut pública".

stats