Política 15/05/2023

Llum verda a la carrera professional docent: les Illes, l'única autonomia amb dos complements

Els professors cobraran el primer tram l'1 de setembre, que serà d'entre 600 i 1.440 anuals per any en funció de l'antiguitat

2 min
Els professors de l'ensenyament públic reclamen millores

PalmaEl Consell de Govern ha ratificat aquest dilluns l'Acord de la Mesa Sectorial d'Educació, que desenvolupa la carrera professional docent. L'acord es va signar el passat 8 de maig pels representants de tots els sindicats amb representació (STEI, ANPE, UOB, UGT i CCOO). Amb la llum verda per part de l'Executiu, les Illes es converteixen en la primera comunitat que disposa de dos complements salarials –un de consolidable i per a tots els docents, i un altre de no consolidable, que s'haurà de renovar de manera periòdica.

Astúries i La Rioja també disposen d'una carrera professional docent, però el portaveu del Govern, Iago Negueruela, ha destacat que "en els dos casos són de menor quantia, ja que no fan la distinció entre dos complements diferents".

Un dels punts importants és el fet que l'avaluació docent tindrà un pes clau a l'hora d'establir el dret als apartats de la carrera professional. Aquesta avaluació tindrà dos apartats, que "és una novetat a l'estat espanyol": una que estarà elaborada pels equips directius, i una altra d'autoavaluació dels mateixos docents.

Dos complements per als docents

La carrera professional s'implantarà el 2023 i fins al 2027. El nou complement per a tots els docents es cobrarà en tres trams: per al professorat amb sis o més anys d'antiguitat la retribució serà de 600 euros anuals, una quantitat que ascendeix als 960 per als que duen 12 anys o més, i als 1.440 en el cas dels que tenen 18 o més d'antiguitat. El primer tram s'abonarà l'1 de setembre d'aquest any, mentre que el segon serà l'1 de gener de 2026, i el tercer, un any més tard.

D'altra banda, el nou complement no consolidable preveu dos tipus, que són excloents entre si: un complement de nivell 2, de 480 euros anuals, per als docents de centres de menys de 16 unitats, i un altre de nivell 1 (720€/any) per als docents de centres amb més de 16 unitats. Per accedir-hi, no s'ha d'haver rebut cap sanció greu o molt greu en els quatre cursos anteriors.

Finalment, també es proposa un complement d'equip directiu, que suposa un augment del 30% del complement de director, i del 50% del de cap d'estudis i secretari, i que va vinculat a la presentació del projecte i a la selecció. Cal remarcar que els altres membres de l'equip directiu també poden accedir a la part no consolidable de la carrera professional.

stats