Tribunals

Lesmes nega que vulgui fer el salt cap al Constitucional: "Qui digui el contrari menteix interessadament"

El president del CGPJ assegura que no té "cap esperança" que es renovi l'òrgan de govern dels jutges

3 min
El president del CGPJ, Carlos Lesmes, en la presa de possessió del nou fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz

MadridTensió al món judicial per la renovació del Tribunal Constitucional. El diari El Mundo publica aquest dilluns que el PSOE no donaria suport a una hipotètica candidatura de Carlos Lesmes per obtenir una plaça al tribunal de garanties en un futur si ara no procedeix al nomenament dels dos magistrats que li corresponen al Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "No sé si algú del govern espanyol ha dit això. Si algú ho ha dit ha mentit. No vull ser candidat al Tribunal Constitucional. Ho saben perfectament perquè ho he posat de manifest. Qui digui el contrari menteix interessadament", ha subratllat el president del CGPJ i del Tribunal Suprem en declaracions als mitjans. Lesmes ha volgut sortir al pas de les especulacions després de l'acte protocol·lari de presa de possessió del nou fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, que s'ha celebrat a la seu de l'alt tribunal espanyol.

L'any judicial arrenca dimecres amb l'habitual acte d'obertura i un clima enrarit per les conseqüències que implica el bloqueig a l'òrgan de govern dels jutges, que ja fa gairebé quatre anys que s'arrossega. Una situació "desoladora", ha dit Lesmes, que no té "cap esperança" que canviï. Davant la falta d'acord entre el PSOE i el PP, Pedro Sánchez va retirar l'any passat al CGPJ les competències per fer nomenaments, però aquest juliol li va retornar només la capacitat de designar els dos magistrats del TC que li pertoca. "Hi ha gent que diu que cal fer boicot; jo tinc present la institucionalitat. Cal complir la llei i la Constitució", ha deixat clar Lesmes en relació amb les veus partidàries de no nomenar els dos magistrats i impedir la renovació del TC en senyal de protesta contra les reformes legals del PSOE. "Hi ha desafecció", ha admès, sobretot perquè la incapacitat per fer nomenaments està complicant la constitució de seccions en diverses sales del Tribunal Suprem.

I quins moviments plantegen el boicot? El diari Abc publicava diumenge que candidats conservadors estarien rebutjant ser proposats al TC per contribuir al bloqueig. "És absolutament fals. Se m'han dirigit diversos magistrats del Suprem postulant-se per a aquestes places. A d'altres m'hi he dirigit jo mateix i només un m'ha dit que no", assegura el president del CGPJ. Manuel Marchena és un dels que ha confirmat que no vol anar al TC, com també Antonio del Moral, tots dos membres de la sala segona del Suprem. "Altres m'han dit que hi tenen interès. Sobren magistrats que volen anar al Constitucional", ha afegit Lesmes. Fonts del govern espanyol coincideixen a dir que hi ha molts juristes de reconegut prestigi que poden ocupar les dues places al tribunal de garanties i confien que el CGPJ trobi els noms.

Les mateixes fonts desmenteixen que l'executiu estigui pressionant Lesmes. El president del CGPJ ha denunciat que es llancin "rumors" sobre la seva voluntat d'anar al TC, una especulació que perseguiria que "no es produeixin els nomenaments" al tribunal de garanties. Ha insistit que ni tan sols vol optar a la plaça que ha de designar el Senat en substitució d'Alfredo Montoya, que hi va renunciar al juliol per problemes de salut. "Crec que la finalitat és fer-me caure", ha lamentat. No ha volgut entrar en si aquest interès prové del PP, crític amb els moviments que ha fet la Moncloa per desbloquejar el TC i afavorir un canvi de majories.

Així, Lesmes ha reiterat que cal complir la llei, tot i que no ha assegurat que al ple d'aquest dijous ja se surti amb un acord per designar els dos nous candidats del TC. Ha explicat que s'estan produint converses entre vocals del CGPJ i amb magistrats que podrien ser escollits per arribar a un acord. "Saben que els nomenaments sempre són costosos", ha indicat, però s'ha mostrat convençut que hi haurà pacte els pròxims dies.

Feijóo denuncia el "xantatge" de la Moncloa

El PP ha sortit al pas de la informació publicada a El Mundo i el seu president, Alberto Núñez Feijóo, ha qualificat "d'inadmissible" el suposat "xantatge" del govern espanyol contra Lesmes. En un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, ha demanat a la ministra de Justícia, Pilar Llop, que "desmenteixi" la suposada pressió al president del CGPJ per renovar el TC: "Aquesta actitud és incompatible amb la independència judicial".

stats