Política 23/05/2023

La legislatura acaba amb una allau d'acords del Consell de Govern abans del 28-M

Només el passat 22 d'agost es va donar llum verda a més propostes que les 23 d'aquest dilluns

2 min
El portaveu del Govern, Iago Negueruela, aquest dilluns

PalmaEl darrer Consell de Govern de la legislatura –després de les eleccions, i fins a la conformació d'un nou Executiu, l'actual estarà en funcions– ha estat el segon d'aquests quatre anys en el qual s'han tirat endavant més acords. Si aquest dilluns se'n van anunciar fins a 23, el passat 22 d'agost en foren 25. Aquest és un fet que ja es va repetir el maig de 2019, abans dels comicis que van possibilitar el segon Govern de Francina Armengol, ja que els dos divendres anteriors al 26 de maig se'n van aprovar 21 i 23, respectivament.

En aquest Consell de Govern hi ha hagut acords que han comportat una gran quantia econòmica, com els 43 milions d'euros provinents del factor d'insularitat per remodelar la dessalinitzadora de Palma, els 36,3 milions de subvencions als consells insulars i ajuntaments per fer plans de sostenibilitat en destinacions turístiques, o 10,5 milions per millorar les depuradores de Felanitx i Formentera. En el segon cas, els doblers han vingut des del cànon de sanejament.

Així i tot, una de les més rellevants és la dotació de 12 noves places de funcionari per "garantir el personal necessari" en el traspàs de les competències de Costes, que s'efectuarà definitivament el pròxim 1 de juliol. Aquest nombre de treballadors se suma als 18 que formen part de l'Estat, i als vuit que ja estan a la Conselleria de Medi Ambient. Així, el Govern doblarà el nombre de treballadors d'aquest departament i, de fet, el conseller Miquel Mir ja ha retret que, al llarg d'aquests anys, la gestió ha estat "millorable" i "ha faltat múscul".

A més, l'Executiu ha aprovat la convocatòria d'ajuts de 4,46 milions d'euros per cobrir les pèrdues i els danys ocasionats per la borrasca Juliette –entre el 26 i el 28 de febrer– en els sectors agrari, ramader i forestal, principalment pel que fa al cultiu de la patata, l'olivera i el garrover.

Val a dir que les Conselleries d'Educació i d'Afers Socials han protagonitzat pràcticament la meitat dels acords que s'han aprovat, amb cinc cadascuna. En el cas de l'àrea liderada per Martí March, destaca la declaració d'interès autonòmic de l'ampliació del CEIP Els Molins d'Andratx, i fins i tot l'aprovació d'un projecte de decret per regular el transport escolar en els centres públics i els d'educació especial. Així, s'hi incorpora el servei de transport per a l'alumnat de 3 a 6 anys en les noves licitacions.

Les d'Afers Socials han tingut un caire internacional. Per exemple, s'ha donat llum verda a una subvenció de 240.000 euros perquè, en el territori palestí ocupat de la Franja de Gaza, es garanteixi la sobirania energètica de quatre escoles que estan habilitades com a refugis, per a situacions d'emergència humanitària. De la mateixa manera, es donaran 237.000 euros d'ajuts a les entitats privades sense ànim de lucre, que facin programes d'acollida residencial de persones refugiades del conflicte d'Ucraïna.

stats