Política 17/06/2014

L'Audiència ordena investigar una venda de valors del Santander del 2007

El tribunal esmena la decisió del jutge Ismael Moreno d'arxivar la querella i creu que el banc no va informar prou sobre aquests productes "especulatius"

Efe
2 min
El president del Santander, Emilio Botín, durant la presentació de resultats 2010

MadridL'Audiència Nacional ha ordenat investigar la venda de valors del Santander en sospitar que el banc no va subministrar la informació necessària sobre aquest producte "especulatiu".

La secció quarta de la Sala Penal admet el recurs de desenes de compradors contra la decisió del jutge Ismael Moreno que havia arxivat la seva querella assegurant que no trobava "indicis delictius" en la seva comercialització ni que aquesta s'hagués fet "amb engany" .

Segons els magistrats, es plausible pensar que els subscriptors d'aquests productes, que van arribar a ser 129.000, "no volguessin convertir els seus estalvis, plans de pensions, dipòsits o imposicions a termini fix".

Els jutges troben "difícilment imaginable" que alguns d'aquests subscriptors octogenaris "volguessin subscriure especulatiu, sinó rendibilitzar uns diners a termini fix, que és el que sostenen que se'ls va oferir".

Els més de 60 querellants es dirigien contra el Banc Santander SA, Santander Emissora SAU 150, els administradors de les dues, els responsables de l'emissió Ignacio Benjumea i José Antonio Soler, i contra tots els directors de venda i empleats d'oficina per delictes d'estafa, apropiació indeguda, publicitat enganyosa i falsedat en document mercantil.

El banc ha defensat després de conèixer la sentència de l'Audiència Nacional que va actuar "en tot moment" d'acord amb la normativa per comercialitzar els seus "valors" i que els contractes subscrits han estat confirmats "per un bon nombre" de resolucions dels tribunals.

Moreno va decidir arxivar la querella el 14 d'abril en contra del criteri de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que va donar suport a la seva admissió a tràmit assegurant que existien indicis de la comissió d'un delicte de defraudació que afectava a persones de tot el territori nacional.

L'Audiència retreu a Moreno la "nebulosa" d'algunes de les seves apreciacions i haver donat per fet que els subscriptors podien conèixer el producte gràcies al tríptic i el fullet informatiu.

"No es discuteix cap manera que el tríptic contingués les condicions de l'emissió del producte, a què responia i qualsevol circumstància essencial sobre el mateix", ressalten els magistrats, que afegeixen que això "no vol dir que fos intel·ligible per a determinats perfils de potencials clients".

"Entre els denunciants hi ha jubilats, pensionistes, mestresses de casa amb estudis primaris, a més d'un arquitecte tècnic, professors, funcionaris, administratius i un comerciant", explica l'acte.

stats