Parlament
Política 22/03/2023

Podem lamenta que el Pacte no hagi aprovat una llei del paisatge: "El PSIB no ha volgut"

La formació morada ha presentat la iniciativa aquest dimecres de manera "testimonial", ja que serà impossible aprovar-la aquesta legislatura

2 min
El paisatge de la serra de Tramuntana.

PalmaLa llei del paisatge balear és una de les fites dels Acords de Bellver que no veurà la llum aquesta legislatura. Unides Podem ha presentat aquest dimecres una proposició de llei (PL) en aquest sentit, tot i que ho fa de "manera testimonial", ja que és impossible que s'aprovi aquesta legislatura perquè només queda un ple del Parlament. "Fa dos anys que hi feim feina, però no s'ha pogut arribar a un acord, el PSIB no ha volgut que la registrem per oportunisme polític", ha lamentat el diputat de la formació morada, Pablo Jiménez. "Estava preparada l'estiu passat i es podria haver consensuat amb l'oposició", ha afegit.

La PL de Podem, davant "un territori sotmès a una gran pressió territorial", pretén crear uns catàlegs de paisatge que donin peu a la identificació d'àrees paisatgístiques, un inventari de valors paisatgístics per conèixer el deteriorament del territori i precisar les mesures de protecció. A més, remarca la posada en marxa de directrius del paisatge, que marcarien els estàndards de qualitat, i plans especials de protecció específica.

Jiménez ha criticat el PSIB també perquè no s'hagi admès a tràmit una llei del patrimoni geològic, que ja es va registrar l'any passat i que permetria fer un inventari de llocs de les Balears amb un alt valor geològic, "però ha quedat en el calaix". "Són dues lleis de gran importància, però per oportunitat política no ha pogut ser", ha retret.

Els dos socis de govern, PSIB i MÉS per Mallorca, han carregat contra Podem per "presentar-ho massa tard". "No tenim temps d'estudiar-ho, no feia cap falta presentar-ho", ha expressat el diputat ecosobiranista Joan Mas Collet, justificant que "hi ha hagut un col·lapse de lleis en el darrer període de sessions per la pandèmia". Per la seva banda, la portaveu parlamentària adjunta socialista, Silvia Cano, ha subratllat que "ara és el moment que els partits facin propostes a través dels programes electorals, no registrant lleis que no tenen recorregut".

stats