Política municipal

L'únic alcalde català que presumeix de ser racista

L'alcalde de Gimenells, que va plegar del PP després de passar pel PSC, ha donat suport a un partit feixista i a teories racials

3 min
El PSC fa fora Dante Pérez de l’alcaldia de Gimenells

BarcelonaNo és gaire habitual que un polític passi de ser socialista a donar suport al feixisme i a les teories racials. Encara menys mentre és alcalde. Però és el cas de Dante Pérez Berenguer, l'únic alcalde de Catalunya que presumeix públicament de ser racista fent seves les teories de la conspiració, de la defensa de la "raça espanyola" o "ibèrica" i alertant del poder de jueus i maçons. Pérez és alcalde de Gimenells i el Pla de la Font (Segrià) des del 2015, primer defensant el PSC, després el PP (va ser cap de llista a Lleida en les últimes eleccions generals) i ara sense un partit de referència. Va abandonar els socialistes perquè els considerava tous contra l'independentisme i ha acabat fent el mateix amb els populars en un procés de radicalització que s'ha accelerat pel pacte per l'amnistia. Pérez considera que també Vox forma part del "sistema", el "globalisme" i "el sionisme", i s'ha emmirallat en Núcleo Nacional, una formació que creu en el partit únic i la raça i que és pròxima al neonazisme.

L'alcalde, que ha declinat atendre l'ARA, ha deixat una gran marca del seu pensament en xarxes com X i YouTube. És un ferm defensor del "nacionalisme espanyol" de caràcter "ultramuntà", de crits feixistes com "Arriba España" i de Francisco Franco. No s'està de defensar un cristianisme particular, ultraconservador i racista com a "salvació d'Espanya", mentre assenyala "la depravació del judaisme i la invasió musulmana". I fins i tot ha arribat a acusar la religió jueva de "controlar" el món i jugar "a dues bandes", promovent l'extrema esquerra woke i una extrema dreta antiwoke alhora.

De fet, en un vídeo a YouTube defensa que la qüestió de la "raça" és una de les coses per les quals dona suport a Núcleo Nacional, moviment que advoca pel partit únic a l'estil de Benito Mussolini. Sense embuts, parla d'un "pla orquestrat" per "substituir la raça blanca", que estaria "en perill", comprant teories de la conspiració ultres. "Que el 2024 et diguin fatxa és un fracàs. T'han de dir nazi", reivindica irònicament. I es pregunta: "Està prohibida la ideologia nacionalsocialista?" El seu espanyolisme ha modulat molt, perquè des de fa mesos mostra una oposició frontal al rei Felip VI i a la monarquia en general, de la mateixa manera que al "règim del 78" i a la Unió Europea.

Perjudici al poble

Les eleccions municipals de l'any passat encara les va fer de la mà del PP, tot i que hi va acabar trencant: té cinc regidors i Som Poble quatre. La regidora i cap de l'oposició Laia Aldavert, que es troba entre sorpresa i irada, assegura a l'ARA que és "esgarrifador, desconcertant i delirant" el que diu i com "molts, sobretot gent gran, no saben què proclama per xarxes i hi ha qui no s'ho acaba de creure". Després de veure vídeos seus, sosté que "fan posar malalt" i recalca que "Gimenells no és aquest senyor", cosa que volen denunciar en un comunicat. Subratlla que "fa passar vergonya" i perjudica la reputació del poble. En canvi, als plens, més enllà que "comença en castellà des de l'1-O en una deriva contra la catalanitat", "es comporta normal": "És una persona com a alcalde i una altra en el seu temps lliure". Està especialment alertada per les posicions racistes, perquè hi ha molts temporers al poble que "formen part de la comunitat amb naturalitat".

De la mateixa manera, el cap de llista socialista, Adrián Rubio, avisa dels girs polítics del PSC al PP i ara a la ultradreta, perquè "s'ha creat un personatge que li ha anat massa enllà". Recalca que quan va deixar els populars va preveure el pas a Vox, però "no que li quedaria curt". Igual que Aldavert, remarca el caràcter "sectari" de Pérez, que ha provocat que arreu "quan se sent parlar de Gimenells no es fa bona cara pensant en l'alcalde, tot i que tenim un poble espectacular". També destaca que amb l'1-O una part del municipi va virar a la dreta i que alguns resten importància a les sortides de to contínues de Pérez perquè "no volen un independentista d'alcalde".

De fet, el seu tarannà "autoritari" ha causat malestar entre treballadors municipals, segons ha pogut saber l'ARA de fonts coneixedores del consistori. "Hi ha un sentiment generalitzat de desemparament, queda malament amb compromisos amb les empreses", diuen. I envia un avís als empleats que "qui no se sotmet a la seva voluntat i les seves formes, fora". Alhora, denuncien que actua amb "amiguisme" i que "una part del poble no sap ben bé què diu": "Ve a l'Ajuntament tres o quatre hores i se'n torna, perquè viu a Balaguer, tot i que té família a Gimenells", afegeixen.

stats