Operació Catalunya
Política 22/01/2024

L'u per u de les víctimes de l'operació Catalunya

Sandro Rosell ratifica la seva querella contra Villarejo als jutjats de Madrid

3 min
Excomissari José Villarejo

MadridEl mateix dia que Sandro Rosell ratifica davant els jutjats de Madrid la seva querella per l'operació Catalunya, al Congrés es posa en marxa la comissió d'investigació que busca posar llum a les maniobres que el PP va ordir per desprestigiar figures vinculades al sobiranisme. L'expresident del Barça ha denunciat que la causa judicial per la qual va passar dos anys en presó preventiva bevia d'una investigació prospectiva liderada per l'excomissari José Manuel Villarejo. Precisament, l'excomissari és el primer a comparèixer aquest dimecres a la tarda a la cambra baixa. També ho havia de fer l'expropietari de Banca Privada d'Andorra Higini Cierco –la comissió va néixer per investigar la branca andorrana de l'operació Catalunya–, però ha demanat una altra data perquè és de viatge. Per tot plegat, repassem els objectius que el govern de Mariano Rajoy, a través de Villarejo, va posar a la diana:

1.
Família Pujol
Foto familiar dels Pujol Ferrussola

La família Pujol

La denúncia de Victoria Álvarez va originar la causa judicial

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva família van ser unes de les principals víctimes. L'agenda de Villarejo i els múltiples àudios que formen part del seu arxiu revelen que en la gènesi de l'operació Catalunya hi ha intentar treure a la llum possibles corrupteles del fundador de Convergència. Animada per l'excomissari, la denúncia que presenta Victoria Álvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrussola, origina la causa judicial per la qual està processada la família.

2.
Artur Mas
artur mas

Artur Mas

Un fals informe de la UDEF li atribuïa diners a Liechtenstein

L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz insistia en centrar el tret contra el president de la Generalitat en aquell moment, a finals de 2012, quan el candidat de CDC volia aspirar a la majoria absoluta. És quan es va posar en marxa l'entramat i "va ser eficaç", segons va reconèixer l'empresari Javier de la Rosa en una conversa amb el Pequeño Nicolás dos anys després, atès que Mas va baixar de 62 a 50 diputats. Sobre Mas es va publicar que tenia diners a Liechtenstein, a partir d'un informe de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal que va resultar fals.

3.
Xavier Trias
El candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, en una imatge d’arxiu.

Xavier Trias

Un compte amb 13 milions a Suïssa?

El llavors alcalde de Barcelona aspirava a revalidar el càrrec, i l’octubre de 2014 El Mundo va publicar que tenia 13 milions d’euros en un compte a Suïssa. El banc va desmentir la seva existència. 

4.
Carles Vilarrubí
Carles Vilarrubí

Entorn de Convergència

Sumarroca, Massot, Madí i Vilarrubí

Alícia Sánchez-Camacho, líder del PP a Catalunya quan s’inicia la guerra bruta, facilita una mena de llista negra a Villarejo. També ho fa l’empresari Javier de la Rosa. Alguns dels noms que apareixen són el de David Madí, mà dreta de Mas a la Generalitat, així com el dels empresaris Felip Massot, Carles Sumarroca i Carles Vilarrubí, per la seva proximitat a CDC i la família Pujol. Sumarroca s’ha querellat contra Villarejo als jutjats de Madrid. 

5.
Jaume Giró
Jaume Giró

Jaume Giró

Camacho fa entrar l’exdirectiu de CaixaBank en escena

Qui també ha emprès accions legals contra la policia política del PP és l’exconseller Jaume Giró. El novembre del 2012 era director general adjunt de CaixaBank i Sánchez-Camacho va advertir Villarejo que “s’havia tornat independentista”.

6.
Narciso Ortega
L'excap de la Policia Nacional a Catalunya Narciso Ortega, en una imatge d'arxiu

Narciso Ortega

L’excap de la Policia Nacional purgat per Fernández Díaz

L’excap de la Policia Nacional a Catalunya Narciso Ortega també ha presentat una querella als jutjats de Madrid. Denuncia que Fernández Díaz el va destituir arbitràriament del càrrec. Se li atribueix amistat amb l’exconseller Felip Puig i haver-lo advertit de les maniobres del cercle de Villarejo.

7.
Higini i Ramon Cierco
Higini i Ramon Cierco, màxims accionistes de la Banca Privada Andorrana

Banca Privada d’Andorra

L’extorsió per aconseguir dades fiscals dels Pujol

Els germans Ramon i Higini Cierco i Joan Pau Miquel, exresponsables de Banca Privada d’Andorra, van ser sotmesos a extorsió per part de membres de la Policia Nacional, segons van denunciar. Si no oferien dades fiscals dels Pujol, mourien fils per ensorrar el banc. Van aconseguir que tanqués la seva filial a Espanya, Banco Madrid. 

8.
Sandro Rosell
Sandro Rosell

Sandro Rosell

L’origen de la causa que el va portar a la presó

L’expresident del Barça ha denunciat que la causa judicial per la qual va estar dos anys en presó preventiva bevia d’una investigació prospectiva obra de Villarejo i la seva xarxa d’informadors. 

9.
Xavier Vinyals
El cònsol honorari de Letònia, Xavier Vinyals, en una imatge recent.

Xavier Vinyals

L’únic que ha obert camí a l’Audiència Nacional

L’excònsol de Letònia a Barcelona ha pogut obrir una peça separada a la causa Tàndem de l’Audiència Nacional. Sosté que el cas Volhov, pel qual se l’investiga, té origen en un encàrrec privat a Villarejo. 

10.
Susana Monje
Susana Monje / FCB

Susana Monje

L'exdirectiva del Barça que no coneixia els Pujol

Informes policials falsos relacionaven aquesta empresària i exmembre de la directiva del Barça amb suposats negocis amb Oriol Pujol. La seva reputació es va veure tocada i, a més, va rebre pressions per facilitar informació de la família, a qui ha assegurat que no coneix.

stats