Política 29/03/2022

L'oposició critica Armengol "per arribar tard" amb el pla de xoc i reclama "més ambició"

Els partits de la dreta demanen abaixar els impostos i la presidenta balear replica que "és un pla complet en un moment d'incertesa"

2 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa

PalmaEls partits de l'oposició, llevat dels socis del Pacte MÉS per Menorca i Gent per Formentera, han criticat la presidenta del Govern, Francina Armengol, "per arribar tard" amb el pla de xoc anunciat aquest dimarts per la cap de l'Executiu balear. Aquest dimecres s'aprovaran 25 mesures en un consell de Govern extraordinari que desplegaran 106 milions en ajudes directes i en forma de crèdits, per complementar els plans aprovats per la Unió Europea i el govern estatal de Pedro Sánchez.

"Arriba tard, hauria d'haver comparegut la setmana passada", ha criticat el portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa. "S'han passat setmanes fent servir el comodí de la Unió Europea i, en algun moment, ha semblat que la inacció era culpa d'Europa", s'hi ha afegit la líder de Ciutadans, Patricia Guasp. Per la seva banda, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, han reclamat "més ambició" en el pla desenvolupat pel Govern per fer front a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna.

Melià ha exigit més "ambició" per aconseguir "elements fiscals avantatjosos, com els que tenen a les Canàries, que permetrien a les Illes Balears fer front a la crisi energètica i a la pujada del preu dels combustibles". "Volem anar molt més enllà del projecte de llei de mesures fiscals del règim especial que defensa el partit socialista", ha afirmat el portaveu regionalista.

El Pi, el PP i Ciutadans han posat damunt la taula abaixar els impostos des de distintes fórmules. "El que toca és que les famílies no perdin poder adquisitiu, abaixar els impostos", ha exposat Costa. "Si vostè demà aprova un decret llei i abaixa els impostos dels ciutadans de les Balears, tindrà el suport del PP", ha continuat. Guasp i Melià han fet incís en l'aprovació del Règim Fiscal balear per rebaixar els tributs a les empreses illenques, i el portaveu regionalista ha afegit més mesures fiscals com "l'IVA superreduït". Per la seva banda, la líder de Ciutadans ha posat el focus a "deflactar la tarifa de l'IRPF per evitar un doble càstig als treballadors per la inflació i esmorteir la pèrdua de capacitat adquisitiva".

Armengol ha replicat que el pla de xoc anunciat pel Govern és "un pla complet en un moment d'incertesa, no perd el full de ruta traçada". "Si arribam tard, com arriba la senyora Ayuso, o el senyor Feijóo?", ha demanat. "Tenim un pla que abasta tots els sectors, ens hem assegut amb tothom, amb tots els sectors. La crisi s'ha d'aprofitar com una oportunitat", ha afegit.

stats