Les discoteques reobriran divendres amb certificat covid i s’hi podrà ballar

El Govern confia en el passaport per fer els locals més segurs mentre els contagis s’estanquen

4 min
Gent ballant en una discoteca, en una imatge d'arxiu durant una de les proves pilot de reobertura del sector.

BarcelonaLes discoteques podran tornar a funcionar amb certa normalitat a Catalunya a partir d’aquest divendres, 8 d’octubre. Després de dues obertures breus i fallides en els dos estius amb covid, arriba el tercer intent, que vol ser el definitiu. L’oci nocturn feia unes setmanes que podia obrir, però només als espais exteriors i sense ballar. Ara es podrà entrar als interiors dels locals amb mascareta –serà obligatòria menys per beure– i ballar-hi, amb un aforament màxim del 70%. La condició que posa el Govern per accedir-hi i fer els establiments més segurs serà el certificat covid: caldrà estar vacunat amb la pauta completa, haver passat el virus o presentar una PCR o un test d’antígens negatius. Aquest pla, però, necessita l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè l’exigència del certificat covid afecta drets fonamentals.

Una altra novetat és que no s’haurà de complir cap distància de seguretat entre les persones perquè caldrà portar mascareta. Com que l’únic moment en què la gent se la podrà treure serà quan es consumeixi –cosa que també es podrà fer a peu dret–, es prohibirà beure a la pista de ball. De fet, l’evolució epidemiològica avala la reobertura de les discoteques, considerades espais de risc per generar grans cadenes de transmissió. “Ara tenim una part de la població típicament usuària bastant vacunada, cosa que abaixa una mica el risc tot i que no al zero. Si a més exigim el certificat covid per accedir-hi, encara els fem entorns més segurs”, explica la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la UPC i membre del comitè científic assessor del covid del departament de Salut, Clara Prats.

A priori, Catalunya ha assolit les condicions per minimitzar el risc d’una explosió de contagis o d’esdeveniments supercontagiadors: la incidència acumulada està entorn dels 30 casos per cada 100.000 habitants –hi ha menys risc que els clients entrin als locals infectats–, la taxa de vacunació ja supera el 70% en la majoria de franges d’edat i les discoteques només obriran les portes a les persones que presentin el certificat covid. “El context epidemiològic és completament diferent del del juny i el factor diferencial és la vacunació. Ara bé, si haguéssim de tirar el fre de mà perquè hi ha una acceleració dels contagis, la situació comunitària i les xifres d’hospitalització –hi ha 417 ingressats, 123 a l’UCI– també ens donen cert marge de maniobra”, argumenta Prats, que admet: “Sense certificat ho veuríem arriscat”.

Oberts durant la matinada

Els locals d’oci nocturn podran obrir fins a les sis de la matinada els caps de setmana i les vigílies dels festius –tindran mitja hora més per desallotjar–; la resta dels dies fins a les cinc. Els bars musicals podran obrir fins a les tres de la matinada els caps de setmana i les vigílies dels festius; la resta dels dies fins a dos quarts de tres. Pel que fa a les persones que no s’hagin vacunat o no hagin passat el virus, només podran fer-se la PCR –les últimes 72 hores– o el test d’antígens –les últimes 48 hores– en centres acreditats pel departament de Salut. Són laboratoris i farmàcies que permeten obtenir un certificat covid de diagnòstic negatiu. La llista dels centres homologats es pot consultar en els següents enllaços: laboratoris i farmàcies.

Els turistes de països de la Unió Europea o el Regne Unit podran utilitzar el mateix certificat covid i la resta s’hauran de fer la PCR o el test. El certificat s’haurà de mostrar als accessos dels establiments amb un document d’identitat per comprovar que coincideix. A més, s’activarà una web (verificacovid.gencat.cat) per validar l’autenticitat dels codis QR i evitar les falsificacions. Però la patronal Fecasarm critica que no s’accepti un test d’antígens de qualsevol establiment i dubta que el TSJC autoritzi el certificat covid, perquè la seva aplicació “en un territori no pot ser generalitzada ni per temps il·limitat”. La proposta es portarà al TSJC aquest dimecres i la secretària general de Salut, Meritxell Masó, confia que rebran el vistiplau: “En cas que ens desautoritzi, s’haurà d’analitzar i prendre una decisió”.

Repercussió en els botellons

“El fet d’obrir les discoteques no farà que els botellons desapareguin d’un dia per l’altre”, ha admès la portaveu del Govern, Partícia Plaja, que espera que aquest retorn ajudi a canviar “hàbits” dels més joves. Per a la patronal Fecalon, la reobertura “combatrà” els “tan instaurats” botellons, a més dels “problemes de convivència que generen”. Encara que fa dies que la corba de contagis ha deixat de baixar, Prats subratlla que l’estancament és “tècnic” i que “de moment” no s’albira una pujada generalitzada de nous positius. “La taxa de reproducció del virus ha crescut però els últims dies s’ha reduït la xifra de tests positius en persones amb símptomes i això ens indica que la transmissió tornarà a baixar”, diu Prats. Amb tot, l’experta avisa que cal ser prudent.

Però si els contagis continuen estancats, Plaja avança que les restriccions que podrien canviar aviat serien la presencialitat a les universitats, que passaria a ser del 100%, així com es podria augmentar l’aforament dels esdeveniments culturals i esportius fins al 80%.

stats