Parlament
Política 08/04/2024

L'Institut de Seguretat i Salut Laboral canvia de director per segona vegada en vuit mesos

Els sindicats denuncien la paràlisi de l'òrgan governamental: "No està funcionant"

2 min
De les 4.773 visites a empreses, 3.636 estaven relacionades amb la prevenció de riscos i seguretat,de les 4.773 visites a empreses, 3.636 estaven relacionades amb la prevenció de riscos i seguretat.

PalmaEl Govern haurà de nomenar per tercera vegada un gerent de l'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (Ibassal) després de la renúncia d'Ana María Martín Hernando, que només ha durat tres mesos en el càrrec. Martín va ser nomenada el 5 de gener en substitució de Magí Cabrer, que va ser el director de l'organisme dependent de la Conselleria d'Empresa durant quatre mesos, fins que va cessar en el marc d'una reestructuració del departament liderat per Alejandro Sáenz de San Pedro. Fonts de la Conselleria asseguren que la renúncia es deu a motius personals, i que encara no tenen substitut. En paral·lel, els portaveus sindicals denuncien la paràlisi a l'organisme.

"Hem tingut dos directors en menys de vuit mesos", critica la secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de Comissions Obreres (CCOO), Eva Cerdeiriña: "És una mostra que l'Ibassal no està funcionant, que alguna cosa falla". L'institut és un organisme autònom que té la finalitat de promoure la seguretat i la salut a la feina en totes les branques de l'activitat econòmica. "Tenim els índexs de sinistralitat laboral més alts d'Espanya i tenim una falta de recursos personals, humans, i manca de pressupostos", adverteix la sindicalista. Cerdeiriña assenyala que no ha "arribat a conèixer" la directora que ha partit: "Tot està cap per avall, quan es necessita una feina constant i planificada per poder oferir un mínim de garanties". En aquest sentit, assegura que l'organisme ha "perdut convocatòries de subvencions", i adverteix de la "sobrecàrrega" de feina que poden patir els treballadors de l'hostaleria una vegada que comenci la temporada, així com dels riscos de "les onades de calor" per a la salut dels assalariats.

Des de la Sectorial de Serveis d'UGT, José García Relucio expressa "preocupació" per la dimissió de la gerent, especialment després de la firma del conveni d'hostaleria (vigent des de l'abril de 2023) que estableix l'anàlisi dels mètodes i temps de treball de les cambreres de pisos en les avaluacions de riscos laborals, una mesura que és "nova" i requereix planificació. "Els tècnics són els mateixos, però la direcció ja ha canviat dues vegades", critica, i expressa que en el darrer any el sindicat només s'ha reunit una vegada per abordar la qüestió. "L'Ibassal està inactiu", lamenta.

El PSIB: "L'Ibassal no està fent el pla de feina"

El portaveu del grup parlamentari del PSIB, Iago Negueruela, s'ha afegit a les crítiques en roda de premsa al Parlament. "L'Ibassal no està fent el pla de feina, sinó cercar substitut de manera permanent al director", ha lamentat: "És un dels organismes més importants per evitar les càrregues de feina, i ja anam pel tercer director". Justament, els sindicats alertaven recentment en un reportatge a l'ARA Balears del risc que les dificultats per trobar mà d'obra amb l'inici de la temporada turística pugui derivar en una sobrecàrrega de feina per als treballadors contractats.

stats