Tribunals

L'Audiència Nacional reobre la causa sobre l'espionatge a Sánchez amb Pegasus

El jutge ha rebut informació de les infeccions del 2021 a França i creu que poden tenir el mateix origen

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença al Congrés

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha reobert la causa sobre l'espionatge amb Pegasus al president espanyol, Pedro Sánchez, i als ministres Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska i Luis Planas, arxivada provisionalment el juliol de l'any passat davant la falta de col·laboració d'Israel, on es troba el domicili social de la creadora del programa infecciós, l'empresa NSO Group. Ha pres la decisió després d'haver rebut informació de França, que el 2021 va iniciar una investigació perquè també havien estat espiats amb Pegasus periodistes, advocats i dirigents polítics com el president de la República, Emmanuel Macron.

La hipòtesi del magistrat és que els dos espionatges poden tenir la mateixa autoria i és per això que ha ordenat que el Centre Criptològic Nacional faci un informe per comparar els elements tècnics d'una investigació i de l'altra. França sempre va tenir la sospita que l'origen de les infeccions era al Marroc, perquè així ho va revelar una investigació del consorci Forbidden Stories i Amnistia Internacional, i s'ha produït un distanciament diplomàtic entre els dos països arran d'aquest conflicte. Però el país nord-africà ha negat la seva responsabilitat i la justícia només ha pogut provar fins ara víctimes de l'espionatge, no l'autoria. L'Audiència Nacional tampoc va poder recopilar indicis sobre el Marroc.

La documentació francesa que està en mans del jutge Calama recull els "indicadors de compromís", que són dades que poden incloure adreces IP, números de domini, arxius maliciosos, patrons de tràfic de xarxa i comportament anòmal d'usuaris per detectar incidents de seguretat informàtica. Les investigacions a França van determinar que Pegasus creava una infraestructura que podia utilitzar-se per atrapar diversos números i veu possible "establir comparacions entre les pistes trobades als diferents telèfons infectats per identificar una única font d'infecció". Així, creu que comparar les dades franceses i espanyoles "pot permetre avançar en les investigacions fetes en un país i l'altre a fi de determinar l'autoria de les infeccions".

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha considerat una "bona notícia" que l'Audiència Nacional hagi reobert la causa i ha recordat que el govern espanyol va denunciar els fets quan es va conèixer que alguns mòbils de membres de l'executiu de l'Estat havien estat punxats. "Esperem que s'arribi fins al final", ha subratllat Robles en declaracions als mitjans des del Senat, tot i que no ha volgut entrar en el grau de col·laboració d'Israel.

stats