Política 28/06/2021

L'Audiència Nacional confirma el processament de Boye per blanqueig en una trama sobre narcotràfic

L'advocat de Carles Puigdemont està investigat per una operació que pretenia introduir cocaïna a Espanya

ARA
2 min
L’advocat Gonzalo Boye, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaL'Audiència Nacional ha confirmat aquest dilluns el processament de Gonzalo Boye, advocat de l'expresident Carles Puigdemont, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals dins d'una organització criminal liderada per Sito Miñanco, que estaria involucrada en una trama de narcotràfic per recuperar 889.620 euros que havien sigut confiscats per la policia a l'aeroport de Barajas –ocults en una maleta d'un dels membres de l'organització–. El tribunal ha desestimat, d'aquesta manera, el recurs de l'advocat perquè considera que hi ha indicis de la seva presumpta participació en la manipulació de contractes.

A part de presumpte blanqueig de capital, a Boye també se l'ha processat per un delicte continuat de falsificació documental. Concretament, a Boye i a dos advocats se'ls acusa de participar en l'elaboració de documents i contractes de compravenda de lletres de canvi per recuperar els diners confiscats per la policia. En la seva interlocutòria, la sala explica que els diferents informes de la policia reconstrueixen la vida mercantil de les lletres de canvi emeses en garantia de préstecs hipotecaris "i, en concret, com aquestes lletres posteriorment van ser utilitzades per l'entramat criminal, per facilitar les activitats encaminades a la recuperació dels diners intervinguts a Barajas".

Això es va fer "seguint les instruccions de Prado Bugallo, presumptament transmeses per García Arango i dirigides pel recurrent Boye Tuset", exposa la interlocutòria. La sala considera que això demostra que hi ha "indicis racionals" que vinculen Boye amb els fets que s'investiguen i pels quals se l'ha processat. A part de l'advocat de Puigdemont, hi ha 45 persones més processades en una causa en què s'investiguen dues operacions que pretenien introduir a Espanya gairebé quatre tones de cocaïna, així com la creació d'un entramat criminal per blanquejar els diners obtinguts amb la droga.

Malgrat el processament, fa dos mesos que un grup d'associacions d'advocats van posar en dubte la causa contra Boye. De fet, van anunciar una querella per "encobriment d'assassinat" contra la magistrada María Tardón Olmos, la jutge que ha processat precisament el lletrat a Puigdemont, així com també contra el fiscal antidroga Ignacio Miguel Lucas Martín i la lletrada de l'administració de justícia del jutjat central d'instrucció número 3 María Ángeles Monedero. Els advocats van denunciar que tots tres –implicats en el processament de Boye– s'haurien abstingut d'investigar un presumpte assassinat comès per Manuel Andrés Puentes Saavedra i de comunicar-lo en els temps adequats a les autoritats colombianes per "perjudicar" Boye.

El processament de Boye l'han criticat ja diferents dirigents polítics. Ho ha fet la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha expressat el seu suport a l'advocat a través d'una piulada a Twitter: "És perillós perquè els ha plantat cara i ha guanyat a Europa, que és on podem esperar –almenys– garanties processals". I també l'expresident de la Generalitat Quim Torra, que ha fet públic un comunicat a través de Twitter on ha destacat el "coneixement enciclopèdic del dret i una defensa incondicional dels drets i les llibertats" de l'advocat i ha reclamat fer-li un "gran homenatge nacional".

També des de les files dels comuns, el diputat al Congrés Gerardo Pisarello ha denunciat el cas a través de Twitter. "Quan una jutge, exregidora del PP i acusada de prevaricació i encobriment d'assassinat, aprofundeix el desprestigi de les altes esferes judicials", ha escrit.

stats