L'Audiència de Madrid insisteix que no veu delicte en el cartell xenòfob de Vox: és una "lluita ideològica legítima"

Arxiva definitivament el cas obert pels recursos de la Fiscalia, el PSOE i Unides Podem

2 min
El cartell de Vox penjat a l’estació de Sol de Madrid per la campanya del 4-M.

MadridNova victòria de Vox als tribunals després que el Tribunal Constitucional tombés el primer estat d'alarma del govern de Pedro Sánchez. L'Audiència Provincial de Madrid ha confirmat aquest dilluns l'arxivament del cas obert pel cartell xenòfob de la ultradreta sobre menors estrangers no acompanyats que va aparèixer durant la campanya electoral madrilenya a l'estació subterrània de Rodalies de Sol, a Madrid. La secció segona de l'Audiència ha rebutjat els nous recursos d'apel·lació que havien presentat tant la Fiscalia com el PSOE –i als quals s'havia sumat Unides Podem– en resposta a la decisió del 5 de juliol d'avalar el cartell xenòfob argumentant que els menors representen un "evident problema social i polític". Ara, en la seva nova resposta, la justícia madrilenya assenyala que no es va cometre un delicte d'odi perquè l'assumpte s'emmarca en "la lluita ideològica-partidista legítima" en el context d'unes eleccions com les del 4 de maig i que, en aquest cas, s'interpreta com un "missatge electoral".

És més, en l'arxivament definitiu del cas, el tribunal considera que el missatge electoral es va dirigir a "un col·lectiu molt més nombrós que el dels menes", tal com es denominen pejorativament per les seves sigles els menors estrangers no acompanyats. Al seu parer, el cartell forma part dels "excessos verbals" que "uns i altres actors polítics" cometen durant la campanya electoral. Cal tenir en compte que en el cartell s'hi podia veure, d'una banda, una dona gran, i, de l'altra, un jove encaputxat i amb la boca tapada i s'hi llegia: "Un mena, 4.700 euros al mes; la teva àvia, 426 euros de pensió al mes" sota el lema "Protegeix Madrid, vota segur".

L'objectiu de Vox: "protegir" la gent gran

La nova resolució torna a defensar la llibertat d'expressió que té Vox en aquest assumpte i assenyala que l'objectiu del partit d'extrema dreta només era "exposar unes idees d'una manera visual i d'indubtable impacte" per destacar "la importància de la seguretat dels ciutadans en general i la protecció econòmica de la gent gran". I sobre la consideració com a possible delicte d'odi, subratlla que "no tot missatge inacceptable o que ocasioni rebuig de la immensa majoria de la ciutadania ha de ser tractat com un delicte". En aquest sentit, apunta que un delicte d'odi és "circumstancial" i ha de ser interpretat en el seu "context". "No pot ser un mer transgressor de la llibertat d'expressió", afegeix.

Perquè els partits que van recórrer no posin en dubte la imparcialitat del tribunal –es tracta del PSOE i Unides Podem, els partits del govern d'Espanya–, l'Audiència Provincial de Madrid cita jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, del Suprem i d'altres audiències provincials. En tot moment, emmarca el cartell en un context de campanya electoral, on assenyala que hi ha la "màxima experiència" pel que fa a "excessos verbals" comesos pels partits.

stats