Política 12/11/2023

Ni amnistia... ni criticar-la en català

Pere Rotger rep xiulets per llegir en la llengua pròpia a la manifestació davant la delegació del govern espanyol

3 min
Un moment de la manifestació davant la delegació del govern espanyol

PalmaLa manifestació contra l'amnistia que ha congregat prop de 10.000 persones aquest diumenge a Palma s'ha assemblat molt a un míting del PP quan la presidenta, Marga Prohens, i una llarga llista d'alts càrrecs del partit s'han enfilat damunt l'escenari i han ballat al ritme dels càntics dels manifestants. Les rimes han anat des de "Pedro Sánchez, fill de puta" fins a "Puigdemont, a la presó", malgrat l'ambient distès i alegre propi d'un diumenge migdia assolellat. Totes les ideologies eren benvingudes a la festa –èxits musicals sonant als altaveus– sempre que es cobrissin davall una gran bandera d'Espanya. Però no tots els idiomes: l'exbatle d'Inca Pere Rotger ha rebut una xiulada quan ha començat a llegir el manifest en català.

"Els demòcrates, els constitucionalistes, els espanyols, junts, som imparables", ha exclamat el conservador, que, tot i això, davant els crits de protesta, s'ha vist obligat a justificar l'ús de la llengua catalana: "Som una comunitat bilingüe, ningú no s'hi ha de sentir incòmode, s'han de respectar les dues llengües". Ha trobat alguns suports entre el públic. "A Mallorca s'ha de parlar en mallorquí", admet el metge Juan Carlos Forner.

Però els xiulets responen a un sentiment també força compartit entre la multitud que oneja la bandera espanyola al carrer de la Constitució. Una d'elles és Juana Asensio, que ha acudit a la convocatòria perquè se sent "molt espanyola i no hi ha dret del que estan fent amb Espanya, traint-la". "Reconec que s'ha de parlar en mallorquí, però el castellà ha d'imperar a tot arreu: als col·legis, a les institucions", defensa: "Som a Espanya". Aquesta manifestant no combrega amb Rotger, doncs, ni en qüestions de llengua ni de partit, perquè la seva pancarta resa: "Som socialista, però no sanchista". La seva acompanyant, Carolina González, en desenvolupa el missatge: "Pedro Sánchez està enganant tots els socialistes i està fent el seu propi partit, el Sanchisme".

Les declaracions de la presidenta, Marga Prohens, que –amb l'aplaudiment de bona part dels seus consellers, presents a l'acte– ha instat Sánchez a "recapacitar" i el PSOE a "tornar a ser el partit dels grans consensos i que defensa l'estat de dret", entronquen amb la manera de pensar, doncs, de molts dels congregats. Alejandro Esteban, que aguanta el pal d'una gran bandera espanyola, assegura que en les darreres eleccions generals va escollir la papereta del PSOE. "Creia en Sánchez", diu, però amb els acords amb els independentistes l'ha decebut: "El partit socialista s'ha equivocat". El jove també apunta al que considera un tracte injust amb les Illes Balears. "A Mallorca ens cobren més i als catalans els perdonen el deute; em sembla molt injust", diu, i demana "igualtat".

Banderes espanyoles onegen davant la seu del PSIB

"Cançons d'Amaral"

Rere l'escenari farcit de dirigents del PP i les banderes europees amb el logotip dels conservadors, els representants institucionals de Vox, que també han assistit a la concentració, s'ho han mirat agrupats a un cantó. Tenien una visita especial: la del vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, Juan García Gallardo, a qui no ha convençut la banda sonora. Segons la seva opinió, el PP "no ha entès res" quan reprodueix cançons d'Amaral "mentre els patriotes" criden "Sánchez, traïdor".

Gallardo ha demanat una "gran reacció nacional" en contra de la investidura del socialista. Un cop finalitzada la concentració, centenars de persones han fet camí cap a la seu del PSIB, al carrer del Miracle, en una protesta de la qual el PP s'ha desmarcat. Entre la multitud que cridava "Aixeca't si ets espanyol", la portaveu del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas, s'ha fet seu un dels lemes més sonors de la concentració: "Fot-li collons, convoca eleccions". La consigna es dirigia a Sánchez, mentre que en aquest nou espai els manifestants han aparcat les apel·lacions a Puigdemont i ara han cridat "[Francina] Armengol, a la presó" i han carregat contra el rei Felip: "Desperta, defensa la teva nació". Tot i l'enuig que es respirava davant la seu socialista, les portes estaven tancades i l'ambient s'ha mantingut tranquil. En aquest espai, però, ja ningú ha intentat fer servir el català. Els manifestants s'han dissolt, però, abans, han promès no afluixar i tornar-hi cada dia fins dissabte que ve.

stats